Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 22 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe true crime-docu op Netflix waar iedereen het over heeft

American Nightmare is de nieuwe grote hit van Netflix. Eindelijk weer eens een true crime-documentaire waarover iedereen het heeft, van de waterkoeler op je werk tot in de voetbalkleedkamer.

Netflix heeft een reputatie hoog te houden als het om true crime-documentaires gaat. Dat begon ooit met Making a Murderer en sedertdien kwamen er meerdere hits binnen dit genre uit op de streamingdienst, waaronder deze zeven parels die slechts het topje van de ijsberg zijn.

True crime-documentaire American Nightmare

De nieuwe hit is dus American Nightmare, waarin het ziekelijke en regelmatig falende rechtssysteem van Amerika weer eens centraal staat. Een koppel wordt ervan beschuldigd een vreselijke inbraak, ontvoering en verkrachting in 2015 in scène te hebben gezet, maar dan duikt de vrouw opeens op. En nee, we hebben het niet over Fargo seizoen 5.

American Nightmare gaat om precies te zijn over de ontvoering van Denise Huskins in maart 2015. Ze verdween uit het huis dat ze deelde met haar vriend Aaron Quinn in Vallejo, Californië. In de media was de zaak bekend als ‘The real Gone Girl’. In de true-crime documentaire wordt teruggeblikt met de betrokkenen, inclusief Denise en Aaron zelf. Een niet lang voor de ontvoering uitgebrachte speelfilm speelt een opvallende rol.

Must-see op Netflix volgens filmcritici en publiek

De true crime-documentaire is volgens filmdatawebsite Flixpatrol wereldwijd de best bekeken serie op Netflix van dit moment en je hebt er vast al collega’s over horen praten. Maar hoe wordt de docu ontvangen door filmcritici en het publiek?

De nieuwe true crime-docu op Netflix waar iedereen het over heeft American Nightmare Denise Huskins en Aaron Quinn
Denise Huskins en Aaron Quinn (Afbeelding: Netflix)

Welnu, beide groepen verplichten je eigenlijk tot kijken. Op Rotten Tomatoes scoort de true crime-documentaire met 93% onder filmcritici en 96% onder het publiek ongekend hoog. “American Nightmare is spannend en meeslepend, maar ook een vernietigende aanklacht tegen de institutionele vooroordelen in de rechtshandhaving als het gaat om het geloven van vrouwen in zaken van seksueel geweld, aldus Fandom Wire in een van de treffende reviews. IMDb geeft een rating van 7,6 uit 10.

Seizoen 1 van American Nightmare bestaat uit drie afleveringen. De nieuwe true crime-docu is nu te streamen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.