Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dunkirk voorbij: Oppenheimer verslaat elke oorlogsfilm ooit

Barbie is niet de enige helft van Barbenheimer die records weet te breken. Een paar dagen nadat Greta Gerwig de grootste vrouwelijke regisseur aller tijden werd, kan Christopher Nolan ook de champagne erbij pakke voor Oppenheimer. Meerdere flessen, zelfs.

Van Schindler’s List en Inglourious Basterds tot Saving Private Ryan: liefhebbers van de betere oorlogsfilm worden al decennia op hun wenken bediend. Van Oscar-krakers tot schlocky B-films vol hersenloze actie. Voor ieder is er wat wils. Oftewel: de concurrentie is intens. Toch heeft Christopher Nolan zojuist alle iconische films die we net noemden verslagen. Gepasseerd.

Oppenheimer: grootste oorlogsfilm

Ja, Oppenheimer is zojuist officieel de grootste film over de Tweede Wereldoorlog geworden. Ooit. Op het moment van schrijven heeft de dramafilm over de vader van de atoombom wereldwijd 553 miljoen dollar opgeleverd.

oppenheimer, censuur, florence pugh, christopher nolan, cillian murphy, india, midden-oosten, naaktscène
(Afbeelding: Universal Pictures)

Daarmee heeft de blockbuster nu al meer omzet in het laatje gebracht dan de eeuwige klassieker Saving Private Ryan, of Nolan’s andere kindje: Dunkirk. Er is deze week filmgeschiedenis geschreven. En dat met een budget van ‘slechts’ 100 miljoen dollar.

Nog meer records

We hadden het over meerdere flessen champagne, want er komen nog twee kleinere records bij. Ten eerste is Oppenheimer officieel de grootste R-rated film van dit jaar geworden. 18+, dus. Nog specifieker: geen enkele andere 18+-film van Universal wist zo snel de 200 miljoen dollar aan te tikken in de Verenigde Staten.

Iets minder indrukwekkend dan het eerste record, maar toch. Toen Nolan de overstap van Warner Bros. naar Universal Picture maakte hadden analisten het vooral over de prestige-factor. Je brengt films van Nolan niet per se uit voor de keiharde dollars. Wel dus, zo blijkt nu. Why not both?

En inflatie dan?

Is er dan ook slecht nieuws? Zeker: inflatie. Een film uit de jaren negentig direct met een recente bioscoopkraker vergelijken is natuurlijk een klassiek gevalletje appels en peren vergelijken. Als je de inflatie doorberekent, dan hebben Dunkirk en Saving Private Ryan respectievelijk 654 miljoen en 903 miljoen dollar aan omzet opgeleverd.

Dan wordt Oppenheimer dus weer van de troon gestoten. Maar hé, laten we niet zeuren. Hollywood kan met de teruglopende bioscoopcijfers en de huidige stakingen elk stukje goed nieuws gebruiken.

Meer kijktips

Trek in meer oorlogsfilms? Dan raden we je aan deze recente actiefilm van de studio achter John Wick te checken, vol meedogenloos spectaculaire actiescènes. Of zet deze verrassende topfilm uit België alvast in je agenda.

The Times

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.