Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Barbie doorbreekt magische grens en Netflix profiteert mee

Dat Barbie het goed zou gaan doen, zagen we wel aankomen, na alle memes en hype op sociale media. Maar dat de kleurrijke helft van Barbenheimer het zó baanbrekend goed zou gaan doen, durfde niemand te voorspellen.

En dan zijn we niet aan het overdrijven, want de Mattel-franchise is op hoog tempo records aan het breken. Geen obscure statistieken, want er wordt filmgeschiedenis geschreven.

Barbie breekt megarecords

Barbie is namelijk de magische grens van 1 miljard dollar aan box office gepasseerd. Daarmee is het de eerste film van een solo vrouwelijke regisseur die zoveel geld in het laatje weet te brengen.

Ja, er zijn films met een vrouwelijke regisseur die dat al eerder voor elkaar kregen, Frozen, Captain Marvel en Frozen II, maar die films werden stuk voor stuk door een vrouw én een man geregisseerd. Duo’s dus. Greta Gerwig stond in haar eentje achter het roer van Barbie. Je kunt haar dus de grootste vrouwelijke regisseur aller tijden noemen.

Filmgeschiedenis geschreven

Voor je begint met zeuren over dat mannen en vrouwen gelijk gesteld zouden moeten worden: ook zonder die distinctie breekt de 40-jarige regisseuse records. Barbie is namelijk heeft namelijk het snelst van alle Warner Bros. Pictures-films ooit de 1 miljard dollar aangetikt.

Na zeventien dagen al. Met meer dan honderd jaar aan Warner Bros.-films waaronder megafranchises als DC en Harry Potter het werk van Christopher Nolan is dat een prestatie van formaat. Filmgeschiedenis.

It’s a-me, Mario!

Als je puur naar 2023 kijkt, dan is er slechts één andere film die de 1 miljard dollar voorbij wist te schieten: The Super Mario Bros. Movie, de op één na grootste animatie film ooit. Ook leuk feitje: als je Star Wars en Marvel negeert, dan hadden Oppenheimer en Barbie samen het grootste bioscoopweekend aller tijden. Althans, als je afgaat op keiharde dollars.

Netflix wint en een UNO-film

What’s next? Nou, de hoge piefen van Netflix kunnen in hun handjes wrijven. Greta Gerwig heeft al getekend voor het regisseren van twee Narnia-adaptaties, gebaseerd op de iconische boekenreeks van C.S. Lewis. Die films zullen opeens veel meer aandacht krijgen met de ontplofte sterrenstatus van Gerwig.

Ondertussen zal Mattel ook gretig verder aan het kijken zijn. Al voor de release van Barbie kwam het nieuws naar buiten dat de speelgoedfabrikant zelfs film-adaptaties van Uno en Hot Wheels overweegt. Het is en blijft immers 2023: elk succes moet uitgemolken worden met een eigen cinematic universe…

@Barbie op Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.