Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Super Mario Bros. Movie schrijft filmgeschiedenis met dubieus record

The Super Mario Bros. Movie is met afstand de grootste film van 2023, maar dat succes brengt echter ook een dubieus record op Rotten Tomatoes met zich mee.

Pixar verheft de animatiefilm tot een kunstvorm, waar Illumination hoofdzakelijk de toch iets meer op kinderen gerichte animatiefilms aflevert. Nintendo zal er niet mee zitten dat ze geen baanbrekend werk afleveren. Het is immers de studio achter The Minions, de kleurrijke franchise die geld blijft printen. De lucratieve animatiemagie van Illumination beperkt zich echter duidelijk niet tot die gele, irritante mannetjes.

The Super Mario Bros. Movie

The Super Mario Bros. Movie is namelijk de allergrootste film van 2023, als je naar de box office kijkt. De film heeft wereldwijd maar liefst 1.239 miljard dollar in het laatje gebracht. Op de tweede plek staat de Chinese actiefilm Mǎn Jiāng Hóng, met 674 miljoen dollar, gevolgd door Guardians of the Galaxy Vol. 3, met 660 miljoen dollar. Sterker nog, de Mario-adaptatie is de op twee na grootste animatiefilm aller tijden. Nintendo moet enkel de twee Frozen-films voor zich dulden.

Dubieus record op Rotten Tomatoes

Of Mario en Co. nou op die troon blijven zitten maakt eigenlijk niet meer uit: de adaptatie is duidelijk een monsterhit, en daarmee ongetwijfeld het begin van een serie aan Nintendo-animatiefilms. Het Japanse bedrijf heeft immers nog decennia aan iconische games en personages om uit te putten.

Het bioscooprecord levert ze echter nog een dubieus record op. Niet een record dat beperkt blijft tot 2023, maar dat alle films, ooit, beslaat. The Super Mario Bros. Movie is officieel de grootste film op Rotten Tomatoes met een Rotten-score. Oftewel: de film met de hoogste bioscoopomzet van alle films met een Rotten-score.

Publiek versus critici

The Super Mario Bros. Movie is een door en door commercieel product. Waar je het werk van Pixar met recht ‘art’ zou kunnen noemen, is de Nintendo-film vooral hersenloos vermaak. Een oppervlakkige achtbaanrit vol nostalgie. Vermakelijk, maar ook ontzettend safe en allesbehalve diepgaand. Er had meer in gezeten, is de duidelijke consensus. Dat neemt niet weg dat de film dus zeker het checken waard is: onder het publiek scoort The Super Mario Bros. Movie een dikke 96 procent op Rotten Tomatoes. Bezoekers hebben duidelijk a good time.

Recensenten zijn minder over de film te spreken: op het moment van schrijven heeft de animatiefilm na 261 recensies een Rotten Tomatoes-score van 59 procent. Oftewel: op één procent na is de film bijna Fresh. Het is net dat kleine gat dat ervoor zorgt dat The Super Mario Bros. Movie een dubieus record op zijn naam kan schrijven. De grootste Rotten-film op Rotten Tomatoes. De meest lucratieve doch matige film aller tijden, zou je kunnen stellen. Hopelijk weten de onvermijdelijke gevolgen het niveau net iets op te krikken. Geld binnen harken met nostalgie én een goede film afleveren, dat moet toch wel kunnen? 🌟Check in de tussentijd ook deze zeven briljante details in de Super Mario Bros. Movie die je gemist hebt.

Ouders, opgelet: Nintendo brengt echt werkende Mario Kart uit

details, easter eggs, the super mario bros movie, nintendo, nostalgie, busje
(Afbeelding: Universal Pictures)

RTThe Numbers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.