Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Keiharde oorlogsfilm studio John Wick komt naar Nederlandse bioscoop

Liefhebbers van de betere oorlogsfilm én de John Wick-films worden op hun wenken bediend. Een van de beste oorlogsfilms van dit jaar komt namelijk alsnog naar de Nederlandse bioscopen.

De vierde John Wick was weer een spectaculaire achtbaanrit. Regisseur Chad Stahelski bediende fans op hun wenken met maar liefst 169 minuten aan vrijwel onophoudelijke (vuur)gevechten in Japan, Duitsland en Parijs. Smaakte dat naar meer? Dan kun je alvast de release van Wick-serie The Continental in je agenda zetten, en er staat ook een spin-off met niemand minder dan Ana de Armas op de planning. Nee, voorlopig ben je nog niet van John Wick en co. af. Gelukkig maar.

Sisu: oorlogsfilm van studio John Wick

In de tussentijd is er bovendien nog een andere film die je zeker zal weten te bekoren, van hetzelfde team. Dan hebben we het over Sisu, een oorlogsfilm waar we in februari al over schreven, van de studio achter de John Wick-films. De film had destijds een perfecte score op Rotten Tomatoes. Daar zijn sindsdien een paar procentpunten vanaf gesnoept, maar met een score van 95 procent kun je Sisu nog steeds absoluut een topfilm noemen. Sterker nog: de Lionsgate-blockbuster wint het daarin zelfs van John Wick: Chapter 4.

Eenmans doodseskader

Regisseur Jalmari Helander neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog. We volgen een eenzame goudzoeker, die bezig is met een zware tocht terug naar huis, in het noorden van Finland. De nazi’s gooien echter roet in het eten: ze stelen zijn goud. Een makkelijke prooi, denken ze, maar dan blijkt opeens dat de oude man niet zomaar een mijnwerker is.

Ja, hier heb je de John Wick-factor te pakken: de goudzoeker is volgens de officiële synopsis van Sisu namelijk een “eenmans doodseskader, een ex-commando die tot het uiterste zal gaan om zijn goud terug te krijgen.” Wat volgt is een achtbaanrit aan bloederig geweld, net zoals de Wick-films strak in beeld gebracht. Sterker nog, Helander gaat in zijn regie nog net wat verder dan de actiefilms met Keanu Reeves.

Topscores én topcast

Voor hersenloze actie zijn wij altijd wel te porren, maar Sisu is dus niet zo’n typische goedkope B-film die het puur van zijn geweld moet hebben. Met een topscore van 96 procent op Rotten Tomatoes na meer dan 150 recensies is het dus simpelweg een topfilm. De cast van de film tilt de oorlogsfilm naar een hoger niveau, met onder andere Jorma Tommila (Rare Exports), Aksel Hennie (The Martian), Jack Doolan (The Boys), Onni Tommila (Big Game) en Mimosa Willamo (Lake Bodom).

Toch nog Nederlandse bioscooprelease!

Dan vraag je je af: waarom schrijven jullie nog een keer over Sisu? Daar hebben we een geweldige reden voor. De vorige keer meldden we nog dat er helaas geen Nederlandse bioscooprelease op de planning stond. Daar is nu dus verandering in gekomen, want vanaf3 augustus kun je de spectaculaire oorlogsfilm van de studio achter John Wick gewoon in je lokale bioscoop gaan checken. Sure, Sisu is ook al digitaal beschikbaar, maar dit soort actiefilms komen toch echt net een tikkeltje harder aan op het witte doek. Gaat dat zien!

Studio Lionsgate Sisu John wick oorlogsfilm
🍿 (Afbeelding: Lionsgate)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.