Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 4 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van de 10 best betaalde startersbanen van Nederland

Ben jij klaar om de arbeidsmarkt te bestormen, maar twijfel je over het vakgebied of de specifieke baan? Met deze 10 best betaalde startersfuncties hoef je je over het salaris in ieder geval niet druk te maken. Past jouw cv bij een van de functies?

Je hebt een groot deel van je leven op school doorgebracht, om vervolgens wellicht nog een aantal jaar te studeren. En dan is plotseling de tijd daar: je bent klaar om je entree te maken op de arbeidsmarkt. Hoewel geld natuurlijk niet de enige motivatie zou moeten zijn om een functie te vervullen, is het wel zo prettig dat je van je werk kunt leven. Of je huur kunt betalen.

Top-10 best betaalde startersbanen

Dat zit bij onderstaande banen wel goed, blijkt uit onderzoek van Magnet.me – een online netwerk voor studenten, starters en werkgevers. De bestbetaalde startersbaan verdient op jaarbasis namelijk zo’n 80.000 euro bruto; het dubbele van Jan Modaal. Voor deze riant betaalde startersfunctie als Graduate Trader heb je wel de nodige papieren nodig. Een studieachtergrond in bijvoorbeeld wiskunde of econometrie is vereist. Maar, die studies werpen dan wel zijn financiële vruchten af.

De tweede functie op deze lijst heeft een aanzienlijk minder hoge financiële beloning. Als Junior Machine Learning Engineer bij Ahold Delhaize verdien je als starter gemiddeld 4.750 euro. Een technische functie, waarbij ook de nodige data-analyse om de hoek komt kijken. Is de juridische hoek meer iets voor jou? Bij Gemeente Delft kun je als Junior Juridisch adviseur Veiligheid rekenen op een startsalaris van ruim 4.000 euro. Niet gek, toch? Scrol door onderstaande tabel om te oriënteren welke banen je nog meer een dikke boterham opleveren.

Positie Maandsalaris Functie Werkgever
1 6.667 euro Graduate Trader Da Vinci
2 4.750 euro Junior Machine Learning Engineer Ahold Delhaize
3 4.712 euro Engineer gebouwgebonden installaties Alliander
4 4.333 euro Junior projectontwikkelaar Eneco
5 4.176 euro Junior Juridisch adviseur Veiligheid Gemeente Delft
6 4.167 euro Electrical Project Engineer MSD
7 4.163 euro Systeemspecialist ontwerpregels treinbeveiliging ERTMS ProRail
8 4.119 euro Functioneel Beheerder Gasunie
9 4.007 euro Internationaal Technische Traineeship Tata Steel
10 3.917 euro Engineering Leadership Traineeship Mars

Het moge duidelijk zijn, deze top 10 startersbanen bieden afgestudeerden een goede start op de arbeidsmarkt. Starters worden in dit artikel beschouwd als werkzoekenden met nul tot maximaal twee jaar werkervaring. En hoewel het salaris belangrijk is, moet je ook rekening houden met andere factoren, zoals persoonlijke interesses, vaardigheden en loopbaanambities, bij het kiezen van een functie. Want voor je het weet, steken er allerlei signalen de kop op die schreeuwen om een nieuwe baan.

10 signalen die schreeuwen om een nieuwe baan (+ de beste studies)

 

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.