Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 3 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Beste auto ooit volgens Top Gear-trio te koop als betaalbare occasion

Wat is de beste auto ooit? Die vraag is lastig te beantwoorden, al zijn de voormalig Top Gear-presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May het er alledrie over eens dat de Ford Mondeo ST 220 die titel toebehoort. Bijzonder, want dit is nu een betaalbare occasion.

In een van de bijna 180 Top Gear-afleveringen die het iconische trio samen maakten, maakten de heren duidelijk dat de Ford Mondeo ST 220 hun favoriet is. Of zij dit daadwerkelijk de beste auto ooit vinden, valt te betwisten. Niet alleen omdat zij tijdens hun tv-shows wel vaker auto’s de hemel in prezen (en andere de grond in boorden), maar ook omdat deze statements inmiddels jaren oud zijn. In de tussentijd kunnen de tv-sterren gecharmeerd zijn geraakt door andere auto’s.

Andere favoriet van voormalig Top Gear-presentator

Recent verscheen Jeremy Clarkson in een YouTube-video van Harry Metcalfe, een Britse journalist, autoverzamelaar en streekgenoot van Clarkson. Metcalfe ging op de koffie bij de oud-Top Gear-presentator om het te hebben over wat volgens hen beiden eveneens een van de beste auto’s ooit moet zijn en daar noemden de heren een andere auto dan de Ford. Die behandelde Manners al in een eerder artikel, want ook dit model is nu als betaalbare tweedehands auto op te pikken.

Ford Mondeo ST 220 occasion Top Gear tweedehands auto
(Afbeelding: Autowereld / Auto Totaal Friesland)

Terug naar de Ford Mondeo ST 220. Het is de sportieve variant van de derde generatie Ford Mondeo. In het kort: een 3.0-liter V6, 226 pk en 280 Nm aan koppel. De ogenschijnlijk brave gezinsauto sprint in 7,5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en de Mondeo ST 220 heeft een topsnelheid van 243 kilometer per uur.

Ford Mondeo ST 220 als betaalbare occasion

“Elke keer dat ik erin rijd, denk ik: waarom hebben we ooit iets anders gekocht”, stelde Clarkson toen hij jaren geleden de Ford Mondeo ST 220 aan de tand voelde. Dat alleen was al reden voor ons om eens naar de Ford Mondeo ST 220-occasion te speuren. Wat blijkt, als tweedehands auto is het model opvallend betaalbaar.

Ford Mondeo ST 220 occasion Top Gear tweedehands auto
Vergeet niet de deur goed dicht te doen. (Afbeelding: Autowereld / Auto Totaal Friesland)

Er staan niet veel Ford Mondeo ST 220-exemplaren te koop, maar wij vonden deze voor nog geen zeven mille. De occasion rolde in oktober 2004 van de band en sindsdien heeft de ST 220 – heel toepasselijk – 220.000 kilometer gereden. Klinkt als een geweldige tweedehands auto. Zoek je liever een iets snellere hot hatch-occasion? Check dan deze bliksemsnelle bolide.

Wij reden in een Citroën van 5 miljoen euro door Amsterdam

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.