Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 5 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Twee geniale Britse detectives in je nieuwe favoriete misdaadserie

Apple gaat 2024 veelbelovend aftrappen met een intrigerende misdaadserie dan wel detective: Criminal Record. Hier verwachten we veel van, vooral omdat Apple TV+ de plank eigenlijk nooit misslaat.

Je kunt ons altijd wakker maken voor een goede misdaadserie of detective. Vooral vanuit de Britse koker komen er jaarlijks vele ijzersterke miniseries binnen die genres uit.

Apple presenteert Criminal Record

Denk aan River, Time, Bodyguard: series die qua acteerwerk en goedgeschreven drama met kop en schouders boven de meeste concurrenten uitsteken.

Daar gaat Apple begin volgend jaar hopelijk nog een voorbeeld van uitbrengen: Criminal Record. Dat is een gloednieuwe thriller-serie die op 10 januari in première zal gaan op Apple TV+. Een anoniem telefoontje over een oude moordzaak zorgt ervoor dat twee briljante rechercheur tegenover elkaar komen te staan.

De één een jonge vrouw aan het begin van haar carrière, de andere een man met goede connecties die vastbesloten is om zijn eigen nalatenschap te beschermen. Ze worden gespeeld door flinke namen: Cush Jumbo en Peter Capaldi. Vooral Capaldi is allesbehalve een nieuwkomer na Doctor Who en The Thick of It.

Grote namen, grote series

Vooral die laatste show is een aanrader, met de mastermind achter Succession als schrijver en showrunner. Jumbo speelde al een politieagente in Vera, een langlopende Britse detectiveserie die je kunt streamen op NPO Plus.

Oftewel: Britse liefhebbers van het misdaadgenre krijgen de crème de la crème op hun bordje. Dat geldt ook voor het team achter de camera’s van Criminal Record. De Apple TV+ Original wordt namelijk gerund door Paul Rutman, de man achter de serie die we net al noemden, Vera. Al moeten we zeggen dat zijn meest recente show, Next of Kin, minder goed uitpakte.

Apple TV+ misdaadserie Criminal Record
(Afbeelding: Apple)

Afijn, we sluiten IMDb af, want Criminal Record verdient het vooral gewoon om clean beoordeeld te gaan worden. De eerste trailer zet meteen een prettig gespannen sfeertje neer, zonder al te veel te verklappen. Dat geldt ook voor de synopsis die Apple al heeft uitgebracht: we weten enkel dat twee detectives samen moeten gaan werken aan een oude moordzaak.

Op naar januari (en een kijktip)

Het vertrekpunt van tig misdaadseries, dus we weten praktisch niks. De rest gaan we ontdekken als de eerste afleveringen op Apple TV+ staan: op 10 januari kun je de eerste twee streamen, met daarna tot en met 23 februari elke week een nieuwe aflevering.

Hopelijk kunnen we Criminal Record onder de lange traditie van ijzersterke Britse misdaadseries scharen. In de tussentijd al trek in een thriller? Check dan ook deze Nederlandse topper, die sinds kort op Netflix te streamen is.

Apple TV+ misdaadserie Criminal Record
(Afbeelding: Apple)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.