Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort beste Nederlandse thriller-serie van afgelopen jaren

Na Papadag komt de beste NPO-thriller van de afgelopen jaren naar Netflix: Het Gouden Uur. Een Nederlands pareltje.

Voor het betere thriller-werk klop je waarschijnlijk volautomatisch aan bij de Britten, Amerikanen of landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken. Maar kijk eerst eens rond in eigen land.

Nederland kan er ook wat van

Vooral in de boekenwereld zijn Scandinavische thrillers een genre an sich. Ook op televisie maken ze indruk. The Bridge, The Killing, Trapped: een aantal van de beste misdaadseries van de afgelopen twee decennia komen er vandaan.

Toch hoef je soms niet verder te kijken dan je neus lang is. Het gras is niet altijd groener aan de overkant, want ook in Nederland zijn we de laatste jaren flink aan de weg aan het timmeren met ijzersterke thriller-series.

NPO scoort met topseries

De NPO levert steeds vaker meeslepende misdaadverhalen en dramaseries af, die stuk voor stuk niet onder hoeven te doen voor de vaak beter gespekte oorlogskassen van Britse of Amerikaanse concurrenten. Denk aan Swanenburg of Thuisfront.

De kans dat je dergelijke shows misloopt omdat je nooit NPO Start opent, is groot. Gelukkig komt een nieuwe veelbelovende show uit de Nederlandse koker binnenkort gewoon naar je toe. Nadat Netflix misschien wel de beste televisieserie ooit van HBO scoort, gaat de streamingdienst binnenkort ook een nieuwe NPO-thriller aanbieden: Het Gouden Uur. De show met Nasrdin Dchar (Mocro Maffia) gaat Papadag achterna, een andere NPO-titel die onlangs al op Netflix verscheen.

Netflix komt met Het Gouden Uur

Het Gouden Uur was vorig jaar al te zien op NPO 3. Sindsdien kun je de thriller streamen op NPO Plus, maar het publiek van Netflix is ook in Nederland uiteraard net ietsje groter dan het platform van de publieke omroepen.

Vanaf 14 september kun je de misdaadserie streamen op Netflix. Prachtnieuws, want Het Gouden Uur is een productie waar de NPO trots op mag zijn, dus de show verdient het absoluut om tussen internationale Originals te komen staan.

Thriller met twists and turns

De thriller volgt Mardik (Dchar), een rechercheur die na een terreuraanslag in Nederland vermoedt dat zijn jeugdvriend er iets mee te maken heeft. Voeg daar aan toe dat de AIVD Mardik zelf ook nog eens in het vizier heeft en je hebt een heerlijk startpunt voor een thriller vol twists and turns.

Oftewel: we gaan Het Gouden Uur verder ook vooral niet spoilen. De misdaadserie werd geschreven door Simon de Waal, die eerder al scoorde met het sterke Sleepers.

Topscore

Op IMDb scoort Het Gouden Uur een mooie 7.7. De televesie-recensent van De Volkskrant vatte het al mooi samen: ‘Het Gouden Uur laat zien dat het écht goed gaat met de Nederlandse serie.’ Dat Netflix en de NPO uitgerekend met die serie een groter publiek aan gaan spreken, is dan ook een topzet.

Hopelijk is het de aftrap van een langlopende samenwerking. Het Gouden Uur is vanaf 14 september op Netflix te streamen. Het is op het moment van schrijven onduidelijk of het puur om een Nederlandse of ook een internationale release gaat. Check in de tussentijd ook deze erotische Netflix-thriller van een Opperheimer-ster.

Het Gouden Uur thriller serie NPO Netflix
(Afbeelding: NPO)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.