Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 2 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe Matthew McConaughey 21 kilo verloor voor zijn Oscar-rol

In Hollywood is afvallen en aankomen part of the job. Maar de transformatie die Matthew McConaughey doormaakte voor zijn Oscar-rol in Dallas Buyers Club (2013), is zelfs voor een filmster extreem.

Jarenlang was Matthew McConaughey een vast gezicht in zoetsappige romcoms of tenenkrommende komedies als Surfer, Dude. Het ging dan vooral om zijn torso. Maar in het afgelopen decennium draaide het imago van de Amerikaanse acteur 180 graden. Dankzij rollen in de films Bernie (2011), Killer Joe (2011), Mud (2012) en Magic Mike (2012) kwam zijn ware talent eindelijk bovendrijven.

Matthew McConaughey en zijn Oscar-rol in Dallas Buyers Club

In 2013 volgde Dallas Buyers Club, een film die van grote invloed was op de carrière van Matthew McConaughey. De acteur trok zich maandenlang terug. Hij moest niet alleen extreem afvallen, maar wilde zich uit toewijding en bewijsdrang op de best mogelijke manier inleven in de rol van Ron Woodroof.

Ron Woodroof, het hoofdpersonage in Dallas Buyers Club, is een elektricien en cowboy uit Dallas. Op een dag blijkt hij aids te hebben en een levensverwachting van nog maar 30 dagen. Hij wordt ontslagen en uit zijn huis gezet. Vervolgens gaat hij zich verdiepen in beschikbare en niet beschikbare medicijnen, waarna een strijd met de farmaceutische industrie volgt.

21 kilo kwijt in een paar maanden

Dallars Buyers Club won drie Oscars. Eentje daarvan, die voor Beste Acteur, kon Matthew McConaughey op zijn naam schrijven. Zijn acteerwerk was briljant en dat werd aangesterkt door zijn magere gelaat. Hoe is dat afvallen hem ooit gelukt?

“Ik at veel vis, in kleine porties van 140 gram. Daarbij at ik een kopje groenten. Dat twee keer per dag”, vertelt de acteur tegen Access. ‘s Ochtends kreeg hij een klein beetje yoghurt en fruit en ‘s avonds mocht hij af en toe een wijntje. Maar voor het afvallen was aanvankelijk meer dan nodig dan dit dieet.

dallars buyers club, afvallen, matthew mcconaughey
(Afbeelding: Focus Features)

“Ik had een trainingsschema waarbij ik 1.800 calorieën per dag verbrandde. Dat deed ik twee weken lang om twee kilo per week te verliezen. Maar door een blessure, waardoor ik niet kon trainen, kwam ik erachter dat ik evenveel gewicht verloor als ik niet sportte. Daar heb ik dus geen energie meer aan verspild.

Goede zorg en geen snacks

Zonder zijn vrouw Camila en het teruggetrokken bestaan was het afvallen naar eigen zeggen minder makkelijk gegaan. “Camila maakte de maaltijden klaar en wist precies wat wel en niet kon. Daarnaast had ik geen vergaderingen met snacks of een buffet”, verklaart Matthew McConaughey. “Ondanks mijn gewichtsafname heb ik me altijd fit gevoeld, vooral geestelijk. Ik sliep maar drie uren per nacht, maar mijn hersenen draaiden op volle toeren.”

Na Dallars Buyers Club volgde The Wolf of Wall Street, waarvoor hij na in rap tempo juist weer moest aankomen. “In korte tijd kwam ik 18 kilo aan. Aankomen is leuker dan afvallen, maar ook moeilijker. Je moet het met meer zorg doen, en er vol bij trainen.” Kipfilet, eieren en rijst waren de voornaamste ingrediënten die de acteur in de periode naar binnen werkte.

Afvallen in Hollywood

Lees ook hoe Chris Hemsworth in no-time 15 kilo verloor en Christian Bale 30 kilo in 4 maanden tijd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.