Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Netflix viral met oude hit en nieuw seizoen hangt ineens in de lucht

Suits, de advocaten is in Amerika helemaal viral aan het gaan nadat Netflix de serie oppikte. Fans smeken om een nieuw seizoen, waarop de bedenker van de show nu eindelijk heeft gereageerd.

De tijd gaat soms iets sneller dan je zou willen. Een confronterend voorbeeld daarvan is de finale van Suits. De geliefde serie over de New Yorkse advocaten Harvey Specter en Mike Ross kwam alweer vier jaar geleden tot een einde.

Suits en het Netflix-effect

De show liep van 2011 tot en met 2019, met in totaal 134 afleveringen. In Nederland kregen we de nieuwste afleveringen steeds op Netflix te zien, waarbij half Nederland steeds Googelde wanneer het volgende seizoen naar die streamingdienst zou gaan komen. Ook na het vertrek van Meghan Markle bleef de dramaserie onverminderd populair.

In de Verenigde Staten kunnen Netflix-abonnees pas sinds kort aan de slag met de serie. Daardoor is hetzelfde effect ontstaan als toen Friends internationaal opeens op de streamingdienst te zien was: de show is compleet viral aan het gaan bij de Amerikanen, alsof het een gloednieuwe prestigeserie is die net uit is.

3,7 miljard kijkminuten

Kalibertje Stranger Things, Game of Thrones: dat soort werk. In één week scoorde Suits op Netflix maar liefst 3,7 miljard kijkminuten, in Amerika. Een megaprestatie waar veel nieuwe shows enkel van kunnen dromen. Slechts een handjevol shows wist in de afgelopen jaren meer kijkminuten in een week te scoren. Het is simpelweg de grootste show van deze zomer.

Daarmee is Suits opeens weer enorm relevant, want naast keiharde kijkminuten is de show namelijk ook weer helemaal aan het opleven op sociale media. Met vele memes en video’s op Instagram, Twitter en TikTok als resultaat. Een nieuw publiek heeft de show van USA Network ontdekt, en zij zitten nu met het gevoel waar jij waarschijnlijk in 2019 al mee kampte: ze willen meer.

Tijd voor een Suits-revival?

Met zulke cijfers en de viral-factor is het dan ook niet zo gek dat er flink op los gespeculeerd wordt: is dit niet de perfecte timing voor een revival? Een terugkeer met bijvoorbeeld een miniserie? Het zou niet de eerste show die jaren later weer tot leven wordt gewekt. Arrested Development kreeg bijvoorbeeld op Netflix een zeer succesvol tweede leven, nadat de show jaren ervoor werd gecanceld.

Suits Netflix nieuw seizoen revival
De cast van Suits (Afbeelding: USA Network)

Suits lijkt de perfecte kandidaat voor zo’n behandeling, zeker gezien producent Gene Klein al heeft toegegeven dat er in 2019 al ideetjes op tafel lagen voor mogelijke spin-offs. Bedenker en showrunner Aaron Korsh heeft natuurlijk ook door dat zijn creatie opeens weer helemaal hot is. De Amerikaan wordt overal praktisch gesmeekt om nieuwe seizoenen. Daar heeft Korsh nu ook daadwerkelijk zeer duidelijk op geantwoord:

De cast is key

Oftewel: de kans op meer Suits is bijzonder klein, in ieder geval op de korte tot middel-lange termijn. Door het huidige succes van de show is de kans dan misschien nihil dat er geen streamingdienst met interesse is, maar ondertussen is de cast van Suits ook verder gegaan met hun levens en carrières.

Harvey Specter-acteur Gabriel Macht heeft zelfs grotendeels het acteren achter zich gelaten. Het is maar de vraag of zij weer trek hebben in zo’n groot podium, een leven in de schijnwerpers, inclusief alle nadelige effecten die daarmee gepaard komen.

50 miljoen dollar

De cast harkte bovendien vooral de laatste paar seizoenen individueel miljoenen binnen. Macht hield naar verluidt zelfs 50 miljoen dollar aan de rol over. Dan ziet de afweging om terug te keren er toch net ietsje anders uit.

En Meghan Markle kun je nu al wegstrepen op je wensenlijstje voor een eventuele revival. De steeds verder uitdijende cast van Suits en de chemie tussen de acteurs was wat de show al die tijd zo sterk maakte. Het is dan ook volstrekt logisch dat Korsh niet zonder het hele pakketje weer de camera’s aan wil gaan zetten.

Hoop en eventuele insteken

Maar er is hoop. Hoewel Korsh wanhopige (nieuwe) fans met zijn tweet een flinke reality check heeft gegeven, is het dus niet onmogelijk. Fans speculeren online al over mogelijke insteken voor een nieuwe show of nieuwe seizoenen.

Mike, Harvey en Louis die Jessica gaan helpen in Chicago, of Mike en Harvey die hun eerste grote zaak tackelen in Seattle. Scenario’s waar je Markle niet voor nodig hebt, en die zich uitstekend lenen voor een kortere show, een miniserie. Daarmee is de commitment voor de sterren ook minder groot. Een reünie, een cadeautje voor de fans. Voor nu blijft het bij afwachten.

Gelukkig heeft HBO misschien wel de beste serie ooit over mannen en vrouwen in pakken voor je klaar staan.

The ThingsMovieweb

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.