Alrik de Jong
Alrik de Jong Sneakers 17 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

Top 5 sneakers van week 11: Nike’s ode aan Michael Jordan en meer

Week 11 van 2024 was een heerlijk minitijdperk voor sneakerfreaks. Met de Nike Air Jordan 1 Low OG x Trophy Room kwam de heilige graal onder de sneakers uit en dat was nog maar het topje van de ijsberg.

Ook werden we enthousiast van de New Balance Made in UK 991v2 in twee nieuwe kleuren. En Hoka kwam ook weer eens voorbij, in samenwerking met END.

Top 5 sneakers van week 11 in 2024

We hebben voor je op de plank:

Timberland Night Hike

Stijlvolle wandelschoenen zijn lastig te vinden, al heeft de trailrun-trend ook wandelschoenenmakers in zijn wind meegenomen. De Timberland Night Hike is net aan komen waaien in de steeds groter wordende lijst met acceptabele outdoorsneakers.

De collectie bestaat uit drie zwarte wandelschoenen dan wel sneakers. De Motion Scramble Mid Hiker met GORE-TEX (190 euro), GreenStride Motion 6 Low Hiker (180 euro) en de Lincoln Peak Lace Up Hiker (160 euro). Aan het ontwerp van alle modellen zijn reflecterende details toegevoegd, zodat je beter zichtbaar bent in het donker.

Nike Air Jordan 1 Low SE Craft in het matzwart

Als tegenhanger van de overwegend lichtgrijze, beige of witte sneakers die hier vaak voorbij komen nu eens een matzwart model. Bij een auto kan die kleur nogal fout uitpakken, maar de Air Jordan 1 kan deze duistere kleur juist goed hebben.

De officiële kleurbenaming van deze Nike-schoenen is overigens Dark Smoke Grey / Varsity Red / Black. “Dark, stormy and full of style“, aldus de ontwerper. Waarvan akte, want normaal gesproken wil je dit effect juist bij zwarte sneakers, die er nieuw vaak nog té zwart uitzien. Je koopt de matzwarte Air Jordan 1 Low nu voor 139,99 euro en daarmee zijn het zeker niet de duurste stappers op de markt.

Hoka x END Mafate Speed 2 en Kaha Low

Hoka en END hebben zich met hun nieuwe sneakers laten inspireren door de wereldwijde overlanding-trend. Dit houdt in dat je naar afgelegen gebieden reist om daar te survivallen, hiken en kamperen. In Nederland kennen we het fenomeen niet zo, maar in Australië en de Verenigde Staten krijgt menig kind het met de paplepel ingegoten (dan wel door de strot geduwd).

Ook qua kleurenpalet hebben de makers zich laten inspireren door natuurlijke landschappen. Als je goed kijkt, zie je de droge vlaktes van de woestijn en de weelderige diepten van de jungle erin terug. Dit zijn overigens niet onze woorden, maar die van de ontwerper. We moeten echter bekennen dat we het er wel uithalen.

Gelukkig hoef je geen diploma in bushcrafting te laten zien om deze schoenen aan te schaffen. De Mafate Speed 2 is voor iedereen verkrijgbaar voor een adviesprijs van 180 euro en de Kaha Low voor een adviesprijs van 210 euro. Ze zijn op het moment van schrijven nog niet te koop, aangezien de officiële lancering pas over twee dagen plaatsvindt, op 15 maart 2024. Ons vermoeden is dat je tegen die tijd op deze pagina snel genoeg vindt hoe je een paar kunt aanschaffen.

New Balance Made in UK 991v2

De Made in UK 991v2 van New Balance heeft het klassieke bovenwerk van varkenssuède, mesh en synthetische stof, maar biedt een slanker totaalprofiel. Wel met behoud van de vertrouwde look van deze premium sneakers, uiteraard. Dat levert de onderstaande top-ontwerpen op.

De meest opvallende technologische verandering is de toevoeging van de FuelCell-demping in de volledige lengte. Ook opvallend: de nieuwe kleurcombinaties. Nu verkrijgbaar in rosewood / deep taupe / quiet gray (onze favoriet) en silver blue / turbulence / quiet gray. De nieuwe New Balance-sneakers zijn nu te koop voor 250 euro. Nee, ze zijn inderdaad niet voor niets premium.

Nike Air Jordan 1 Low OG x Trophy Room

Het gaat om een collab waar de nostalgie van afdruipt. Nike heeft hiervoor de handen ineen geslagen met Trophy Room, een exclusieve boetiek van Marcus Jordan, de zoon van Michael Jordan. De winkel heeft hij qua ontwerp gebaseerd op de prijzenkast van zijn vader en alles draait om de legacy van His Airness. Exclusief, dus. Maar de prijs van deze sneakers valt alleszins mee, al zullen resellers er ongetwijfeld mee aan de haal gaan.

Het moge duidelijk zijn dat de Air Jordan 1 Low OG x Trophy Room weer eens een ode is aan Michael Jordan, en misschien wel de meest begerenswaardige sinds jaren. Je krijgt er drie paar veters bij, om te variëren in kleur. Wij beginnen met geel.

Verder hebben de sneakers de kleurstelling van het origineel uit 1984. De geleefd witte buitenzool maakt de stijl compleet en de retro schoenendoos is pure bonus. Vanaf 21 maart 2024 te koop voor 159,99 euro. Via de prijslink kun je instellen dat je een melding krijgt als ze in de verkoop gaan, en dat is geen overbodige service.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.