Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

HBO pakt perfecte score met true crime-docu over miljoenenscam

H

BO maakt weer eens zijn reputatie waar met een ‘perfecte’ true crime-documentaire over een miljoenenscam, waarvan de maker zelf deel uitmaakte. Maak kennis met Telemarketers.

HBO stond en staat nog steeds voor kwaliteit. Alhoewel Netflix het netwerk steeds meer is gaan beconcurreren, denk je bij het geliefde genre van true crime-documentaires waarschijnlijk nog steeds eerst aan HBO. Van Mommy Dead and Dearest en There’s Something Wrong with Aunt Diane tot The Jinx: de Amerikaanse mediagigant heeft een rijke traditie aan prijswinnende documentaires. Over het algemeen zijn de docu’s van HBO net even iets diepgravender en gedegener dan die van de concurrentie, die sneller willen scoren met sensatie.

HBO presenteert: Telemarketers

Afijn, aan dat rijke oeuvre wordt terwijl je dit leest een nieuw pareltje toegevoegd. Sinds deze week kun je de eerste aflevering van Telemarketers streamen op HBO Max. Callcenters, dat klinkt ontzettend saai, maar oh boy, dan heb je het mis. Co-regisseur Sam Lipman-Stern vertelt het verhaal van een onderzoek naar een miljoenen-scam, een onderzoek dat twee decennia in beslag nam, en begon bij Sam zelf.

Begin deze eeuw kreeg hij een baantje bij Civic Development Group (CDG). Een callcenter in New Brunswick waar hij als 14-jarige geld op zou gaan halen voor goede doelen omtrent de politie en oorlogsveteranen, samen met onder andere veroordeelden en drugsdealers.

Althans, dat dacht hij: uiteindelijk bleek dat CDG negentig procent van de donaties in eigen zak stak, terwijl donateurs beloofd werd dat 100 procent naar de goede doelen ging. Die miljoenenscam en het onderzoek dat Sam later op poten zette zijn de focus van zijn driedelige HBO Max Original, Telemarketers.

Scam van binnenuit vastgelegd

Als 14-jarige had hij al de tegenwoordigheid van geest om in het callcenter te gaan filmen, waar werd gedronken, drugs weerden gebruikt en zelfs tatoeages werden gezet. Pure chaos, oogluikend toegestaan door de eigenaren, zolang targets maar werden gehaald.

Daardoor hadden Sam en zijn co-regisseur een weelde aan absurd beeldmateriaal. Een scam die van binnenuit wordt vastgelegd en exposed. Uiteindelijk werd CDG aangepakt door de FTC, en sloot de malafide business de deuren.

Topscores en reviews

Het levert een intrigerende docuserie op, die met drie afleveringen dus ook nog eens heel behapbaar is. HBO kan alvast een mooi plekje vrij gaan maken in de spreekwoordelijke vitrinekast, want zowel het publiek als de pers zijn lyrisch. Op Rotten Tomatoes, een website die recensies verzameld, scoort de documentaireserie een perfecte 100 procent onder het publiek. Ook recensenten lopen met Telemarketers weg, met een ijzersterke score van 92 procent.

“Het filmische equivalent van een bezoekje van je favoriete dronken oom: wild vermakelijk, onstuitbaar smerig en bijna te veel om in één keer te verwerken,” concludeert Barry Hertz van Globe and Mail. Ook Nick Schager van The Daily Beast is laaiend enthousiast: “Een verbijsterende rit door een Wilde Westen van losgeslagen ex-gevangenen, corrupte agenten, oneerlijke zakenmensen en machteloze bureaucraten – tegelijkertijd verbazingwekkend, boosmakend en ontroerend.”

Oppenheimer-link

Oftewel: Telemarketers lijkt een absolute must-see te zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het sterrenteam aan producenten dat bij de documentairereeks betrokken was, waaronder Uncut Gems-duo en broers Josh en Benny Safdie. Benny speelde onlangs tevens nog in Oppenheimer. Afijn, de boodschap is duidelijk. Gaat dat zien. Aflevering één van Telemarketers kun je nu streamen op HBO Max. Aflevering twee en drie volgen op respectievelijk 20 en 27 augustus.

HBO Max true crime scam documentaire Telemarketers
(Afbeelding: HBO)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.