Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Netflix dropt absurde true crime-docu van Wild Wild Country-makers

De makers van Wild Wild Country zijn terug met een nieuwe krankzinnige true crime-docuserie op Netflix. Maak kennis met The Octopus Murders, een meeslepende achtbaanrit vol moord, samenzweringen en shady figuren.

Netflix shockeerde in 2018 met de true crime-docuserie Wild Wild Country, een krankzinnig doch waargebeurd verhaal over een sekte. Een minstens net zo bizarre achtbaanrit als The Tiger King. Nu zijn de producenten achter Wild Wild Country terug met een nieuwe true crime-documentaire, opnieuw op Netflix.

American Conspiracy: The Octopus Murders

Het vierdelige American Conspiracy: The Octopus Murders duikt in “de politieke samenzwering van de eeuw”. De Netflix Original vertelt het verhaal van Danny Casolaro, een Amerikaanse schrijver en journalist die op 10 augustus 1991 dood aan werd getroffen in een hotel. De politie trok al snel de conclusie dat hij zelf zijn leven had beëindigd, gezien zijn doorgesneden polsen en een gevonden afscheidsbrief.

Je raadt het al: die conclusie was wellicht veel te voorbarig. De naasten van Casolaro zetten vraagtekens bij de analyse van de politie. Niet alleen werd er bloed door heel de hotelkamer aangetroffen, maar waarschuwde de journalist zijn broer slechts een paar weken voor zijn dood dat als er iets met hem zou gebeuren het geen ongeluk zou zijn.

Web aan spionnen en psychopaten

Bovendien waren er vele machtige personen en partijen die baat hadden bij zijn dood. In 1991 werkte Casolaro aan verslaggeving over een veronderstelde grootschalige samenzwering die hij “de Octopus” noemde en waarbij software-ingenieurs, zakenmensen, drugsdealers, wapenhandelaars, de georganiseerde misdaad, de CIA, FBI, NSA en verschillende personen die te maken hadden met het Witte Huis van Ronald Reagan betrokken waren. Oof.

We zullen de details van die vermeende samenzwering hier niet spoilen, maar de journalist stuitte op een web aan spionnen, zwendelaars en psychopaten “die vastbesloten zijn om in de schaduw macht uit te oefenen.” Althans, zo vat Netflix het sensationeel samen.

Netflix true crime octopus murders
Danny Casolaro (Afbeelding: Netflix)

Casolaro was van plan om een onthullend boek te schrijven over dit alles, maar hij kwam om voordat er iets van dat plan terecht kon komen. Zeer convenient voor alle vermeende betrokkenen.

Producenten Netflix-documentaire speuren mee

Dan begint het verhaal van The Octopus Murders echter pas echt. De zaak van Casolaro is in het verleden al breed uitgemeten in de Amerikaanse media, tig docu’s en zelfs een toneelstuk, maar de producenten achter deze nieuwe true crime-docuserie gaan een stap verder.

Ze gingen namelijk zelf op onderzoek uit, samen met Christian Hansen, die 10 jaar geleden gefascineerd raakte door Casolaro’s dood en daarmee door de samenzwering die hij naar verluidt aan het licht wilde brengen.

Hij bladerde door zijn handgeschreven notities, sprak met zijn vele contacten en legde de laatste stukjes van de puzzel die de journalist aan de wereld had willen laten zien. Alsof Casolaro opeens weer leefde, wat ook nog eens versterkt werd door het feit dat Hansen erg op de overleden journalist lijkt.

Achtbaanrit van jewelste

Verder is het vooral zaak om American Conspiracy: The Octopus Murders zelf te gaan ervaren. De vierdelige docuserie is een achtbaanrit van een verhaal, want Hansen en de makers van de Netflix-serie stuiten op een duizelingwekkend web aan shady figuren en organisaties, waaronder een seriemoordenaar.

Opnieuw een gestoord verhaal, minstens even krankzinnig als Wild Wild Country. Er zijn nog geen reviews van The Octopus Murders gepubliceerd, maar alles wijst erop dat Netflix ook in 2024 weer een meeslepende true crime-hit te pakken heeft.

Meer true-crime docu’s op Netflix

Trek in meer kijkvoer binnen dit omvangrijke genre? In dit artikel tippen we zeven true crime documentaires op Netflix die je wat ons betreft gezien moet hebben.

Netflix true crime octopus murders
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.