Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Hier bekijk je de nieuwe Tiger King-docu van Louis Theroux

Er is nieuwe documentaire gemaakt over ‘Tiger King’ Joe Exotic. Nu niet door Netflix, maar door docu-koning Louis Theroux.

Een beetje liefhebber van documentaires kent de verbijsterende docu’s van Louis Theroux. Soms met risico voor zijn eigen leven bezocht hij de meest extreme groeperingen, waaronder de inmiddels bekende tijgerhandelcommunity in de Verenigde Staten.

Louis Theroux: Shooting Joe Exotic

Tien jaar na zijn eerste ontmoeting met ‘Tiger King’ Joe Exotic bezoekt Louis Theroux hem opnieuw om te onderzoeken hoe deze dierenverzorger een veroordeelde misdadiger werd. De inmiddels wereldwijd beruchte Amerikaan zit gevangen vanwege een huurmoordcomplot op dierenrechtenvoorvechter Carole Baskin en meerdere aanklachten van dierenmishandeling. Hij heeft Louis Theroux gevraagd om het ‘echte verhaal’ te vertellen.

Louis Theroux ontmoette Joe Exotic (Joseph Allen Schreibvogel) in 2011 bij het maken van America’s Most Dangerous Pets. Nu Joe in de gevangenis zit, keert de documentairemaker terug naar Oklahoma, om uit te vinden wie deze controversiële, boeiende, gewapende, zelfbenoemde ‘gay hillbilly’ en ‘Tiger King’ is.

Louis Theroux shooting joe exotic, tiger king, docu, nieuwe documentaire
Louis Theroux en Joe Exotic in 2011 (Afbeelding: VPRO)

Louis Theroux duikt diep in de familiegeschiedenis van Joe Exotic, ontmoet oude vrienden en zoekt uit hoe het zover kwam dat hij werd veroordeeld. En… Wie zijn de mensen die hem bijstaan en voor zijn vrijlating pleiten? Want een goed gefinancierd campagneteam probeert een presidentieel pardon voor hem te krijgen.

Nieuwe documentaire over Tiger King te zien bij VPRO

De Britse documentairemaker Louis Theroux kijkt uren niet gebruikt beeldmateriaal terug en ziet hoe Joe Exotic zijn charme en listen gebruikte om mensen én dieren samen te brengen in één groot project van ijdelheid en bedrog. En dan is er nog zijn fascinerende charisma. Dit zorgde ervoor dat hij een televisiesensatie werd, waardoor het leven van álle betrokkenen veranderde. De mengeling van misdaad, mediaspektakel en dierenrechtencampagne resulteert uiteindelijk in een 21e-eeuwse fabel over een cowboy/cultleider wiens kwetsbaarheid een bron van macht werd.

Louis Theroux: Shooting Joe Exotic is vrijdag 28 mei om 20.25 uur te zien bij VPRO op NPO 3. Meer van het spektakel dan achtergrond? Lees dan meer over deze tv-serie, waarin Tiger King gespeeld wordt door Nicolas Cage.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.