Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Historisch goede’ Netflix-docu scoort 100% op Rotten Tomatoes

Netflix heeft met titels als Evil Genius en Making a Murderer al lang HBO van de true crime-troon gestoten. Maar ja, true crime-junkies zijn altijd op zoek naar de volgende podcast, film of serie om in te duiken. Een rabbithole om helemaal uit te pluizen. Die krijgen ze, en hoe! Maak kennis met How to Rob a Bank. Clickbait die wél weet te bekoren.

Sterker nog: de nieuwste Original van Netflix scoort een perfecte 100 procent op Rotten Tomatoes. Reken jezelf vooral niet meteen rijk; nee, deze gloednieuwe documentairefilm gaat je niet vertellen hoe je daadwerkelijk je lokale ING-vestiging kunt beroven.

Netflix scoort met How to Rob a Bank

Desalniettemin is de docu zeker je tijd waard, want Netflix heeft weer een waargebeurd misdaadverhaal van formaat weten te vinden. Regisseurs Stephen Robert Morse (producent van Amanda Knox) en Seth Porges (Class Action Park) vertellen het verhaal van een bankrover die tussen 1992 en 1996 banken in Seattle overviel. Vier jaar lang kwam hij ermee weg, met een buit van maar liefst 2 miljoen dollar als resultaat.

De crimineel, Scott Scurlock, kreeg al snel de bijnaam ‘Hollywood’. Scurlock liet zich namelijk inspireren door het personage van Patrick Swayze in de hitfilm Point Break, Bodhi. De Amerikaan had een veelbelovende toekomst als medicijnenstudent, tot bij vlak voor zijn afstuderen van school werd getrapt voor het koken van crystal meth in het laboratorium. Een handeltje dat tot een einde kwam toen zijn contact binnen het drugswereldje werd vermoord.

Toprecept voor true crime

Toen zag de avontuurlijk ingestelde Scurlock dus de film Point Break, en trok hij een opmerkelijke conclusie: een bank overvallen is ontzettend simpel. En dat was het ook, vooral toen ‘Hollywood’ het professioneler begon aan te pakken. Hij begon gezichtsprotheses te gebruiken en de banken nauwkeurig te analyseren, om zo op het juiste moment toe te kunnen slaan. Daarbij kwam het contact met een insider die als bankmedewerker werkte goed van pas. Een recept dat dus vier jaar lang miljoenen dollars opleverde, tot de grote ergernis van de FBI, die steeds naast het net viste.

How to rob a Bank true crime docu Netflix 2
(Afbeelding: Netflix)

De FBI blies het verhaal daarom wanhopig op in de media, noemde hem Hollywood om meer aandacht te trekken en loofde beloningen uit voor de ultieme tip. Dat spoorde Scurlock enkel aan om nog onvoorspelbaarder te werk te gaan. Het begin van een waargebeurd kat-en-muisspel dat er om vraagt om verfilmd te worden.

Perfecte score op Rotten Tomatoes

Voor een Hollywood-studio op die kans springt, hebben we dus deze documentairefilm van Netflix. How to Rob a Bank wordt overal de hemel in geprezen, met dus de perfecte score van 100 procent op Rotten Tomatoes als resultaat. “Het vermogen van How to Rob a Bank om op een intense, economische manier een aantal overtuigende ideeën te onderzoeken, maakt het tot een van de beste documentaires uit de recente geschiedenis,” concludeert bijvoorbeeld John Serba van Decider. Ook Nick Schager van The Daily Beast ziet en waardeert de blockbuster-potentie van de Netflix Original: “Vol met de spanning die je van een zomerse blockbuster mag verwachten.”

Gelukkig mag je die achtbaanrit van een true crime-film nu ook zelf gaan ervaren. How to Rob a Bank is nu te streamen op Netflix. Op zoek naar meer pareltjes binnen het genre? Check dan ook ons overzicht van (recente) kijktips.

Nieuwe viral true crime Netflix-docu toont New York als rotte appel

How to rob a Bank true crime docu Netflix
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.