Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 15 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het vermogen van de rijkste Afrikaan en zijn filantropische daden

Durf te vragen: wie is de rijkste Afrikaan? Welnu, dat is sinds een aantal jaar Aliko Dangote uit Nigeria. Maak kennis met deze 66-jarige filantroop, die in Afrika een groter vermogen heeft opgebouwd dan de allerrijkste Nederlander.

De Bloomberg Billionaires Index geeft altijd leuke inzichten. Zo kan de top 3 op dit moment in één klap de wereldhonger oplossen, theoretisch gezien. En is de top 10 samen goed voor een vermogen van 1411 miljard dollar ofwel 1,4 biljoen dollar. Verdeel je dat over alle inwoners op aarde, dan krijgt iedereen 177,48 dollar.

Aliko Dangote: de rijkste man van Afrika

De rijkste man van Afrika kan daar niet aan tippen, maar heeft ieder mens op aarde alsnog ruim 2 dollar te bieden. En hij kan iedere Afrikaan een kleine 14 dollar geven. Dat is misschien een beetje te veel van het goede, maar de Nigeriaanse industriemagnaat heeft zeker wel een filantropische aard.

Zo schonk hij honderden miljoenen tegen de verspreiding van ebola en later COVID in Nigeria en staat hij met een klein deel van zijn vermogen slachtoffers van Boko Haram bij. En in een gekke bui schonk hij de Nigeriaanse voetbalselectie 75 duizend euro per goal tijdens de Afrika Cup in 2019.

Maar zijn grootste dienst als filantroop bewijst Aliko Dangote met de Dangote Foundation, een fonds van 1,25 miljard. Hiermee is hij koploper in de verbetering van voedselvoorziening, gezondheid en onderwijs van de Nigeriaanse bevolking. “Ik leef ervoor om kwetsbare mensen via economische empowerment een betere toekomst bieden”, zegt hij zelf. Met zijn stichting is hij ook buiten Nigeria actief.

Het vermogen van de rijkste Afrikaan

Aliko Dangote heeft op het moment van schrijven een vermogen van 16,9 miljard dollar, waarmee hij op positie 101 staat in de Bloomberg Billionaires Index met de 500 rijkste mensen op aarde. Hij vergaarde zijn vermogen vooral als oprichter, voorzitter en CEO van de Dangote Group, het grootste industriële conglomeraat in West-Afrika.

De meest welvarende man van Afrika woont in Lagos. Hij bezit twee privéjets en werkt naar verluidt elke dag 12 uren, van 5 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. Op de valreep deelt hij ook nog een tip om fit oud te worden: Aliko Dangote loopt bijna dagelijks 15 kilometer op een loopband. Nu jij weer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.