Pim Jansen
Pim Jansen Fitness 9 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel push-ups moet je kunnen om bij het Korps Mariniers te mogen

Een leuke test om jouw fitheid te meten: ben jij fit genoeg om je aan te sluiten bij het Korps Mariniers? Dat lees je af aan het aantal push-ups, pull-ups en sit-ups dat je achter elkaar kunt uitvoeren.

Het Korps Mariniers is een snel inzetbare, lichte infanterie-eenheid die gespecialiseerd is in militaire operaties vanaf het water op het land of andersom, aldus de website van het Korps Mariniers zelf. Kort samengevat: een baan waar je fit voor moet zijn.

Als Marinier kom je in verschillende uitdagende situaties terecht. Op het water, in de bergen of juist in een vochtig en nat klimaat: je weet het nooit. Een bepaalde mate van fitheid is dus een echte vereiste. Maar hoe fit moet je precies zijn om mee te mogen doen met de échte mannen?

De fitheidstest bij het Korps Mariniers

We weten inmiddels hoeveel je kunt verdienen bij defensie. Maar je wordt niet zomaar aangenomen. Als je solliciteert voor een plekje bij de Korps Mariniers, dan krijg je eerst te maken met een fitheidstest voor je überhaupt verder mag solliciteren. Er staan bij deze test vier oefeningen centraal: hardlopen, pull-ups, push-ups en sit-ups.

Pull-ups, sit-ups en push-ups

Natuurlijk ben je er niet met het uitvoeren van één push-up. Dit is het vereiste aantal herhalingen én binnen welke tijd je deze moet uitvoeren.

  • Minimaal 2.700 meter hardlopen (in 12 minuten)
  • Minimaal 4 pull-ups (in 2 minuten)
  • Minimaal 30 sit-ups (in 2 minuten)
  • Minimaal 30 push-ups (in 2 minuten)

Klinkt op het eerste gezicht best haalbaar. Maar vergeet niet: je dient deze vier oefeningen direct achter elkaar uit te voeren, zonder pauze. Dat is uiteraard zwaarder dan wanneer je de oefeningen los van elkaar traint. Is het jouw droom om bij het Korps Mariniers te komen? Train de bovenstaande oefeningen dan ook zeker aaneengesloten.

En daarbij komt: slagen voor de fitheidstest, betekent nog niet dat je geschikt bent om Marinier te worden. Naast fitheid staan ook doorzettingsvermogen en samenwerking hoog in het vaandel. Met alleen een afgetraind lichaam kom je er dus niet.

Thuis trainen als een Marinier

Ben je nog niet zo behendig met het uitvoeren van pull-ups? Dit stappenplan om pull-ups te leren helpt je uit de brand. En lees ook dit artikel met de drie belangrijkste focuspunten rondom het optrekken even door. Zo word je echt een meester in de pull-up.

Dit zegt het aantal push-ups dat je kunt over je gezondheid

Ook de andere oefeningen onder de knie krijgen? Wees je dan eerst bewust van de fouten die je moet zien te voorkomen. Hier lees je meer over push-up fouten, hier over sit-up fouten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.