Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 19 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Lego lanceert imposante vuurtoren (en fans zijn niet blij)

Maak kennis met LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse, een indrukwekkende nieuwe set met een op zijn zachtst gezegd pittig prijskaartje.

De nieuwe LEGO-sets vliegen je om de oren. Niet alleen de ontwerpen van de designers van het Deense merk belanden in de schappen, maar ook de beste bouwsels van superfans.

Droom van fans komt uit

Zo kondigde LEGO eerder deze week aan dat een imposant Vikingen-dorp van een fan als echte set uitgebracht gaat worden. Daarover lees je meer in dit artikel. Het gaat om een ontwerp dat door een fan op Ideas is gezet, een platform waar consumenten hun eigen bouwwerken kunnen delen.

Vervolgens kunnen anderen erop stemmen, en eens in de zoveel tijd selecteert LEGO dan een set die echt als officiële set uitgebracht gaat worden. Vaak wel met enige aanpassingen, het bedrijf stelt immers hoge eisen aan zijn modellen, maar dat mag de pret niet drukken.

LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse

Maak kennis met LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse, ook een voorbeeld van zo’n door een fan ontworpen set. Waar we nog even moeten wachten op het uiteindelijke ontwerp en het prijskaartje van het Vikingen-dorp, is de vuurtoren wel klaar voor primetime.

Het Motorized Lighthouse komt namelijk al op 1 september uit. Voor 299,99 euro krijg je 2065 steentjes, waarmee je een 54 centimeter hoge vuurtoren kunt bouwen. Een toren die bovendien op zijn eigen eiland staat, met daarop een hut voor de vuurtorenwachter.

LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse
🎇 (Afbeelding: LEGO)
LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse
🎇 (Afbeelding: LEGO)

20-jarige ontwerper

Vergeet echter niet het woordje ‘Motorized’ in de naam van deze nieuwe set. Er zit namelijk een motor in de vuurtoren verwerkt, waardoor de lamp echt licht geeft en ronddraait. Althans, de lens van de lamp draait rond, waardoor je een authentiek vuurtoren-effect krijgt.

De officiële set is gebaseerd op een ontwerp van Sandro Quattrini, een 20-jarige superfan. Toen LEGO zijn ontwerp selecteerde legde de Canadese fan uit dat zijn moeder hem aanspoorde om een vuurtoren te maken: “Mijn moeder houdt enorm van vuurtorens, en ze zei al jaren dat ik er eentje moest gaan bouwen.”

Dat die aansporing zulke grote gevolgen zou hebben, zagen zowel moeder als zoon waarschijnlijk niet aankomen.

LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse
🎇 (Afbeelding: LEGO)

Fans vallen over prijskaartje

Iets wat LEGO-fans echter ook niet zagen aankomen, is het prijskaartje van de indrukwekkende set.

Met 299,99 euro is de LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse namelijk behoorlijk prijzig. Zelfs voor een set waar je een motor bij krijgt. LEGO kondigde onlangs prijsstijgingen aan voor een flink aantal sets, als gevolg van duurder wordende grondstoffen en de algemene inflatie.

Dat het toen niet om een eenmalige ingreep ging, maakt de vuurtoren pijnlijk duidelijk. Fans op de LEGO-subreddit zijn nou niet bepaald te spreken over de prijs van de set. Men rekende op een prijskaartje tussen de 200 en 250 euro, niet 300 euro.

50 procent

“299,99 euro voor 2.000 steentjes is absurd. Normaal gesproken zou dit ongeveer 199 euro zijn voordat de prijzen omhoog gingen. Het leek altijd alsof het 100 euro was voor elke duizend steentjes,” aldus een Redditor.

Anderen bevestigen dat sentiment: “Het lijkt een sprong van vijftig procent bovenop hoe de prijzen voorheen werkten.”

LEGO was altijd al prijzig speelgoed, maar het lijkt erop dat de vuurtoren toch voor zelfs de meest diehard fans een grens over gaat.

“Ik herinner me dat toen ik het Parisian Restaurant kocht voor ongeveer 169 dollar, en die set had ongeveer 2600 stukjes. En dat is nog maar een paar jaar geleden. Deze set hier kost bijna het dubbele voor minder steentjes. Ik hou echt van Lego, maar het is eigenlijk de prijs van een gameconsole voor elke grote set. Dit is een speelgoedlijn voor rijke mensen geworden,” vat een een Redditor het treffend samen.

LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse
🎇 (Afbeelding: LEGO)
LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse
🎇 (Afbeelding: LEGO)

LEGO helpt je geld besparen

Gelukkig kunnen sommigen er nog om lachen: “Ze helpen me geld te besparen door hun sets zo belachelijk duur te maken dat ik eindelijk minder ben gaan kopen!”

Je kunt de LEGO Ideas 21335 Motorized Lighthouse vanaf nu in de LEGO Store bestellen. Wij wachten nog even op een aanbieding…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.