Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Style 23 sep 2020

7 stijlvolle voetbal x fashion collaborations

Voetbal en fashion zijn door de jaren heen behoorlijk met elkaar versmolten. Steeds meer modemerken en streetwear-labels bundelen hun krachten met voetballers of voetbalclubs. Zeven collab-collecties die laten zien dat dit een prima ontwikkeling is.

Samenwerkingen tussen verschillende merken in de modewereld zijn van alle tijden. Maar sinds een jaar of vijf rijzen de collaborations de pan uit, ook in het voetbal. Onze favorieten op een rij.

Voetbal ontmoet fashion in collab-collecties

Wat heeft een Brits skateboardmerk te maken met een Italiaanse voetbalclub? En hoe breng je basketbal en voetbal samen? Een overzicht van de vetste en meest opmerkelijke collaborations in het voetbal.

1. Palace Skateboards x Adidas x Juventus

palace skateboards, juventus, adidas, voetbal, fashion, collaborations
(Afbeelding: Adidas x Palace)

Dat Britse skateboardmerk is Palace Skateboards, die Italiaanse voetbalclub Juventus. En laten we vooral de Duitse kledingsponsor Adidas niet vergeten. Afgelopen seizoen brachten de drie samen een nieuw voetbaltenue uit, inclusief trainingskleding. Nog te koop via onder meer Farfetch. Lees hier meer over de samenwerking.

2. Jordan X PSG

jordan, psg, collaborations, fashion, voetbal
(Afbeelding: Nike)

Jordan en PSG hebben verschillende collaboration-collecties uitgebracht. Jordan is natuurlijk de sublijn van Nike die zich richt op basketbal. Paris Saint-Germain is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de rijkste en tevens beste voetbalclubs ter wereld. Check hier de meest recente items.

3. Off-White x Nike x Nederlands Elftal

(Afbeelding: Off-White)

Vlak voor het WK in 2018 kwamen Nike en Off-White samen met een collectie voetbalshirts. Het Nederlands Elftal deed niet mee, maar maakte wel onderdeel uit van de collaboration. Via websites als StockX zijn de shirts nog te koop. Off-White, het modelabel van ontwerper Virgil Abloh, is regelmatig terug te zien in collaborations. Google maar eens op sneakers.

4. Adidas Originals x Manchester United

collaborations, voetbal, fashion, adidas originals x manchester united sneakers, barcelona 1999, 0
(Afbeelding: Adidas)
collaborations, voetbal, fashion, adidas originals x manchester united sneakers, barcelona 1999, 0
(Afbeelding: Adidas)

Dat Adidas niet vies is van collaborations, blijkt alleen al uit de vele Star Wars-sneakers die onlangs zijn uitgebracht. In samenwerking met de Engelse voetbalclub Manchester United werd in 2019 ook een paar sneakers uitgebracht. Hiermee werd 20 jaar na dato de Champions League-winst gevierd. In 1999 won Manchester United de finale in Barcelona na een krankzinnige slotfase. Aan de binnenkant zie je een silhouet van Ole Gunnar Solksjær, die het winnende doelpunt in de 93e minuut viert. Je vindt de sneakers op StockX.

5. Patta x Umbro x Ajax

ajax, patta, voetbal, fashion, collaborations
(Afbeelding: Patta)

Het Amsterdamse streetwear-label Patta bracht in samenwerking met Umbro een paar van de meest iconische uitshirts van Ajax opnieuw uit. De meest recente collectie bestaat uit echter ui keepershirts, met Stanley Menzo als boegbeeld. Maar onze persoonlijke favorieten zijn toch echt de twee iconische uitshirts uit de jaren 80 en 90, die je na een beetje slim googelen nog wel ergens op de kopt kunt tikken. Ook Patta is terug te zien in meerdere fashion-collaborations in het voetbal. Check bijvoorbeeld dit Napoli-shirt.

6. Nike Shox x R4 Neymar

Nike Shox x R4 Neymar, neymar
(Afbeelding: Nike)

Vorig jaar mei lanceerden Nike en de Braziliaanse voetballer samen Nike Shox-sneakers in twee kleurencombinaties. De sneakers zijn nog altijd te koop. Lees hier meer over de samenwerking.

7. Top Notch x Derbystar x Eredivisie

nieuwe eredivisie-bal, hiphop, nederlandse artiesten, topnotch, voetbal, derbystar
(Afbeelding: Derbystar)

Op de Eredivisie-voetbal van het seizoen 2020-2021 vind je de Top Notch-rappers Yade Lauren, S10, Delany, Mensa, Lucass, Philly More, Caza, Jack, Wally A$M, Sor en ADF Samski. Lees hier meer over de collaboration. De replica koop je voor 27,99 euro.

Reageer op artikel:
7 stijlvolle voetbal x fashion collaborations
Sluiten