Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Sony’s ‘peperdure Playstation 5 Pro’ is minder spannend dan je denkt

Geruchten wijzen erop dat Sony nu al plannen heeft voor een 8k Playstation 5 Pro van 700 dollar. Schrikken? Mwah, dat valt wel mee.

Bijna een jaar na de lancering van de Playstation 5 is de console nog steeds amper verkrijgbaar. Afgelopen week maakte Sony ons lekker met allemaal nieuwe games, maar door het chiptekort blijft het praktisch onmogelijk om zelf next-gen te ervaren.

Nieuwe Playstation 5

De Japanse fabrikant zit ondertussen niet stil. Het bedrijf heeft stiekem al de PS5 aangepast, met een lichtere versie die niet per se beter is dan de eerste, zo bleek afgelopen week. Daar lees je hier meer over.

Dergelijke kleine aanpassingen zijn niet zo merkwaardig. Fabrikanten blijven mede om kosten te drukken en marges te vergroten hun consoles tweaken. Gewoon met dezelfde naam.

De echte grote veranderingen zien we elke generatie met de nieuwe modellen die een paar jaar later uitkomen. De PS3 Slim, de PS4 Pro, je kent het wel. Kleinere of krachtigere modellen met een moderner ontwerp.

8K Playstation 5 Pro

Wacht je op de Playstation 5? Dan kun je wellicht maar beter doorsparen. Hardnekkige geruchten wijzen er namelijk op dat Sony in 2023 of 2024 een 8K Playstation 5 uit wilt gaan brengen.

Initieel werd er zelfs beweerd dat de nieuwe console al afgelopen week tijdens de Playstation Showcase zou worden onthuld, maar daar bleek niks van te kloppen.

Naar verluidt gaat het om een Playstation 5 Pro, met een prijskaartje ergens tussen de 600 en 700 dollar. Daarvoor krijg je een gloednieuwe AMD APU-processor terug. Een naam die je snel weer mag vergeten, maar het resultaat niet: daardoor kan de PS5 Pro 8k-graphics op je beeldscherm toveren.

Sony blundert opnieuw: gênante reclame PS5 snel offline gehaald

Geen paniek

Voor je nu verontwaardigd naar sociale media trekt om je ongenoegen te uiten, is het wijs er eerst een emmer zout bij te pakken. Een korreltje zout is hier namelijk wel op zijn plaats.

Dat fabrikanten direct na of zelfs al voor de lancering van een nieuwe console meteen beginnen aan een verbeterde versie is heel normaal. Afgaande op de vorige generatie consoles en de onvermijdelijke overstap naar 8k is de komst van een PS5 Pro dan ook voor de hand liggend.

De ontwikkeling van dit soort hardware is een lange termijn-spel. Door het chiptekort met je armen over elkaar afwachten is dan ook voor Sony geen optie.

Open deur

Bovendien maakt die context dit gerucht meteen ietwat slap. Dat Sony over een paar jaar een nieuwe Playstation gaat uitbrengen, kan iedereen je wel vertellen. Dat deed de Japanse fabrikant de afgelopen generaties keer op keer.

Een passende reactie is dus een simpele ‘Ja, duh’. Tot we meer van Sony horen kun je het beste een zoutvaatje binnen handbereik houden en gewoon blijven jagen op die elusive Playstation 5. Ooit gaat het ons lukken.

Het kan echt: zo speel je PS5-games op je PS4

WWCTech

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.