Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Oeps: Sony’s nieuwe Playstation 5 komt er niet goed vanaf in tests

Sony heeft stilletjes een nieuwe versie van de Playstation 5 uitgebracht. Nieuwer betekent echter niet altijd beter, zo blijkt uit een uitgebreide test van een YouTuber.

Onlangs kwam de CFO van Sony met goed nieuws. De Japanse fabrikant heeft genoeg chips bemachtigd om ondanks het grote chiptekort in de industrie genoeg exemplaren van de Playstation 5 te produceren.

Nieuwe versie van Playstation 5

Althans, genoeg om de beoogde verkoopaantallen voor dit jaar te behalen. Topnieuws, maar voorlopig blijft de situatie helaas onveranderd. Bijna een jaar na de lancering van de console is het nog steeds praktisch onmogelijk om er eentje te bemachtigen.

Ondertussen zit Sony niet stil. Afgelopen maand dook er een nieuwe versie van de PS5 op in Australië. De nieuwe versie van de console is onder andere voorzien van een handiger schroefje waarmee je het geheel aan een stand kunt bevestigen.

Opvallender was echter het feit dat de nieuwe console lichter is dan de versie die we kennen. Goed nieuws, zou je zeggen, maar zo simpel is het niet, als we de YouTuber Austin Evans moeten geloven.

Sony blundert opnieuw: gênante reclame PS5 snel offline gehaald

YouTuber vergelijkt

Hij wist de nieuwe versie van de Playstation 5 te bemachtigen en heeft de hardware vergeleken met de originele versie. Dat een fabrikant continu door sleutelt aan een reeds uitgebrachte console is overigens heel normaal. Dat hoeft niet gepaard te gaan met veel fanfare en nieuwe modelnamen als Pro of Slim. Ook kleine upgrades worden in de tussentijd doorgevoerd.

Helaas kun je het dit keer niet echt een upgrade noemen, als we de tech-expert Austin Evans moetne geloven. De ‘oude’ Playstation 5 weegt 3828 gram. De nieuwe versie? 3540 gram. Een significant verschil.

Een verschil dat we te danken hebben aan een veel kleinere heatsink. Een component dat ervoor zorgt dat de warmte die tijdens het gamen ontstaat verspreid wordt, zodat de overige hardware niet oververhit.

Luider en warmer

Helaas lijkt die nieuwe heatsink twee nadelige gevolgen te hebben. Zo blijkt uit tests van de YouTuber dat de nieuwe Playstation 5 met 48,8 decibel luider is dan de eerste versie, die 43,5 decibel produceerde.

Ook wordt de nieuwe versie met 57 graden warmer dan de 52 graden van het origineel. Ook slurpt de nieuwe PS5 iets meer energie. Het zijn stuk voor stuk geen wereldschokkende verschillen, maar toch: van een nieuw model verwacht je verbeteringen, geen achteruitgang.

Bovendien heeft Sony een niet zo fraaie geschiedenis met Playstations die oververhitten. Van PS3’s die uitvielen tot de Playstation 4 die over de jaren steeds harder moest blazen om nog enigszins te blijven werken.

Nieuwe Playstation 5
De kleinere heatsink (Afbeelding: Austin Evans)

Geen paniek

Wellicht is deze nieuwe Playstation 5 net iets goedkoper om te produceren, en heeft Sony daarom voor de veranderingen gekozen. Dergelijke margeverschillen kunnen met de enorme verkoopaantallen van Playstations een flinke duit opleveren.

Maar goed, voorlopig is er geen nog aanleiding om te concluderen dat je de Playstation 5 opeens moet vermijden. Een klein beetje meer hitte en lawaai verandert vrij weinig. Al heb je met de huidige tekorten helaas praktisch geen keuze.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.