Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Het kan echt: zo speel je PS5-games op je PS4

De PS5 is helaas nog steeds amper verkrijgbaar. Ken je iemand die er al wel één heeft weten te scoren? Dan kun jij nu al Playstation 5-games spelen op je Playstation 4.

Sony kondigt steeds meer veelbelovende games aan voor de Playstation 5. Indrukwekkende next-gen-ervaringen, games optimaal gebruik maken van de snelheid van de nieuwe console. Zoals de nieuwe Ratchett & Clank, die je razendsnel van dimensie naar dimensie laat springen.

PS5 games op de PS4

Op een tempo dat qua laadtijden nooit mogelijk zou zijn geweest op de Playstation 4. Dat is echter niet helemaal waar. Er is, middels een omweg, namelijk een oplossing voor het tekort aan PS5’s. Als jij de nieuwe console nog niet hebt kunnen bemachtigen, dan is er toch een manier om de nieuwste PS5-games gewoon op je oude vertrouwde PS4 te spelen.

Geen grap. Het enige wat je nodig hebt, is een Playstation 4 en het addertje onder het gras: een vriend of collega met een Playstation 5 en Playstation Plus.

Share Play krijgt upgrade

Share Play is al een zegen sinds 2014. De feature biedt je de mogelijkheid om aangeschafde games met je vrienden te delen. Zo kan je broertje uit Utrecht de racegame spelen die jij gisteren gekocht hebt in Maastricht. Je kunt zelfs samen het spel in kwestie spelen, ondanks dat je maar één exemplaar hebt.

Onlangs heeft Share Play een flinke upgrade gekregen. Een update die next-gen games naar je Playstation 4 brengt. Als jouw vriend, vriendin, collega of buurman een Playstation 5 heeft, dan kan diegene zijn of haar PS5-games met jou delen via Playstation Plus. Ja, ook als jij enkel een Playstation 4 hebt.

Zolang je internetverbinding er ook trek in heeft, is het mogelijk om geheel vloeiend next-gen games te spelen op je oude PS4. Zonder dat je als één van de honderdduizenden bij Coolblue of Bol om een exemplaar van de extreem schaarse Playstation 5 hoeft te smeken.

Alle stappen op een rijtje

We zetten de stappen hieronder nog eens voor je op een rijtje, gezien vanuit de persoon met een PS5:

  1. Zorg ervoor dat je allebei Playstation Plus hebt
  2. Open een Party Chat met de andere persoon
  3. Klik op je PS-knop, en kies voor “Start share screen”
  4. Kies voor “Start Share Play”
  5. Nu heb je twee opties: samen een spel spelen, of de ander de controle geven
  6. Veel speelplezier!

Je aapt dus praktisch op digitale wijze de situatie na dat je bij je vriend met een Playstation 5 op bezoek gaat en samen een potje speelt, of van diegene even het in je eentje mag uitproberen.

Niet ideaal

Ideaal? Nee, je hebt liever zelf de controle over wanneer en hoe je speelt.  Maar tot de PS5 eindelijk een beetje normaal verkrijgbaar is, heb je niet echt een alternatief. Ja, of je moet op de fiets stappen en bij de ander langs gaan.

Analist legt haarfijn uit waarom je voorlopig nog geen PS5 kan kopen

Kotaku

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.