Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Games 25 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Analist legt haarfijn uit waarom je voorlopig nog geen PS5 kan kopen

De PlayStation 5 is inmiddels al bijna vier maanden uit, maar de (online) schappen zijn nog steeds leeg. Sporadisch duikt er nog wel eens ergens een nieuwe lading op, maar deze is vaak in enkele seconden alweer uitverkocht. Het mag duidelijk zijn dat er een enorm PlayStation 5-tekort is, maar hoe komt dat? En wiens schuld is het?

De collega’s van De Telegraaf gingen op zoek naar het antwoord en klopten aan bij Jos Versteeg. Hij is beursanalist bij Theodoor Gilissen en een expert op het gebied van de wereldwijde chipmarkt. De voornaamste oorzaak van het PlayStation 5-tekort ligt namelijk bij de chip-schaarste die er nu heerst.

Waar gaan alle chips heen?

Mede door de coronacrisis is de vraag naar entertainment hardware enorme gestegen. Daarnaast is de autoindustrie (een belangrijke en vooral grote afnemer van chips) sneller hersteld dan verwacht werd. Hierdoor is de vraag naar chips enorm gestegen. Zoveel zelfs dat de fabrikanten het niet meer aankunnen.

Dit werd ook bevestigd door AMD (het bedrijf dat de chips voor de PlayStation 5 maakt) en Sony. Beiden lieten weten dat de productie van de PS5 moeizaam op gang komt omdat er simpelweg niet genoeg chips zijn. De vraag is nu vooral op welke termijn dit opgelost gaat worden. Daar is nog veel onduidelijk over.

Andere PlayStation 5-problemen

Overigens is de enorme vraag naar chips niet de enige reden waarom er nu een PlayStation 5-tekort is. Zo legt Jos Versteeg uit dat ook Trump hierin een rol heeft gespeeld en dat er specifieke problemen zijn rondom de PS5-chip. Hoe dat precies zit, zie je in bovenstaande video.

Zwarte Playstation 5 scoren? Bedrijf daagt Sony uit

Naast de productieproblemen rond de console zelf, is er nog een probleem dat Sony moet gaan oplossen. In de afgelopen weken werd bekend dat er ook problemen zijn rond de controller van de PlayStation 5. Deze blijkt soms last te hebben van zogenaamde stick drift en ook de levensduur is behoorlijk teleurstellend.

De Telegraaf

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.