Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 15 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Zwarte Playstation 5 scoren? Bedrijf daagt Sony uit

Het design van de Playstation 5 was meteen al controversieel. Waar Microsoft met de Xbox Series X voor een sober en haast PC-achtig design koos, gaat Sony voor een futuristische uitstraling. De nieuwe Xbox kan onopvallend onder je televisie staan, dat gaat je met de PS5 niet lukken.

Dat komt mede ook door het kleurenschema. Wit met blauw valt direct op in je woonkamer, in tegenstelling tot de zwarte Xbox Series X. In het geval van de PS4 kon je alsnog voor je eigen kleuren kiezen dankzij skins. Bedrijven die stickers maken voor op je console. Net zoals je auto’s kunt wrappen.

Zwarte Playstation 5?

Om de een of andere reden wil Sony daar een stokje voor steken als het om de PS5 gaat. Toen een bedrijfje genaamd CustomizeMyPlates vorig jaar een zwarte skin voor de Playstation 5 begon te verkopen, stuurde de gamefabrikant er meteen een leger advocaten op af. Het resultaat: gecancelde bestellingen en een product dat meteen weer van het internet verdween.

Zitten we toch vast aan het design van Sony zelf? Niet als het aan Dbrand ligt, een gevestigd bedrijf dat al jaren bekend staat om zijn strakke skins voor smartphones, consoles en andere gadgets. Het bedrijf biedt namelijk sinds dit weekend Darkplates aan. De belofte? Een matzwarte PS5 onder je televisie.

PlayStation-baas blundert en zet PS5 verkeerd neer (en zo moet het wel)

Klaag ons maar aan!

Ook Dbrand is zich maar al te goed bewust van Sony’s actie, en gebruikt de controverse van destijds slim als marketingmiddel. Op de productpagina van de Darkplates staat namelijk de tekst “Go ahead, sue us.” Oftewel, “ga je gang, klaag ons maar aan.”

Het bedrijf maakt duidelijk een statement. Niet alleen met die tekst. De Darkplate heeft namelijk een textuur die uit allerlei kleine icoontjes lijkt, soortgelijk aan wat Sony met bijvoorbeeld de controller van de PS5 heeft gedaan. Een bewuste keuze aan de kant van Dbrand, die de textuur beschrijft als een “een bekende, maar legally distinct apocalyptische twist op de klassieke PlayStation-knopvormen. ” Oftewel, Sony heeft niks te zeuren.

Zwarte Playstation 5 scoren? Bedrijf daagt Sony uit
Dbrand drijft duidelijk de spot met Sony (Afbeelding: Dbrand)

Slimme marketing werkt

De boodschap is duidelijk: de Japanse fabrikant moet met zijn tengels van kleine bedrijven afblijven. Het kunnen afschrikken van producenten van skins schept een precedent dat ook voor Dbrand nadelig is, wiens business compleet bestaat uit het ontwerpen en verkopen van skins voor producten van anderen. Tegelijkertijd is deze actie uiteraard ook puur marketing-goud.

Nu is het een kwestie van afwachten of Sony gaat happen. In de tussentijd kun je via deze pagina’s de skins voor de PS5 kopen. Naast matzwart kun je ook kiezen voor geel, wit en allerlei patronen. Daar ben je ongeveer 50 dollar voor kwijt. Een pittig prijskaartje misschien, maar PS5-eigenaren zitten daar duidelijk niet mee. De Darkplates zijn al tot en met april uitverkocht…

PlayStation 5-leverancier onthult hoe lang het PS5-tekort nog gaat duren

Zwarte Playstation 5 scoren? Bedrijf daagt Sony uit
🎮 (Afbeelding: Dbrand)

Dbrand

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.