Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Games 23 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek leidt tot pijnlijke conclusie over PS5-controller

Hoewel de PlayStation 5 ongekend populair is, verlopen de eerste maanden niet vlekkeloos. Het enorme tekort is momenteel het bekendste probleem, maar dat is niet het enige waar Sony tegenaan loopt. Ook de PS5-controller komt steeds vaker negatief in het nieuws. Zo is er een drift-probleem en blijkt ook de levensduur flink tegen te vallen.

De eerste klachten verschenen ongeveer twee weken geleden. Meerdere PlayStation 5-bezitters begonnen hetzelfde probleem te melden. Namelijk dat de thumbstick (het pookje) onbedoeld een signaal doorgeeft. Ondanks dat je de controller zelf niet aanraakt, wordt er toch een beweging van de thumbstick geregistreerd. Een probleem dat ook wel drift genoemd wordt.

Levensduur PlayStation 5-controller niet best

Om erachter te komen waar dit probleem vandaan komt, heeft iFixit de PlayStation 5-controller open geschroefd. Hierbij richtten ze zich vooral op het probleemgebied: de thumbstick. Volgens iFixit maakt Sony voor hun PS5-controller gebruik van redelijk standaard onderdelen. Deze worden gemaakt door Alps en vinden we ook in de PlayStation 4 en de Xbox One-controller.

Dit is volgens iFixit niet de oorzaak van het probleem, maar het speelt wel een rol. Het is naar alle waarschijnlijkheid een combinatie van componenten die snel slijten. Volgens de gegevens die iFixit heeft, zit je al vrij snel boven de levensduur die bepaalde onderdelen hebben. Ze hebben hiervoor gekeken naar het minimale aantal rotaties die die thumbstick volgens de fabrikant moet kunnen kunnen maken en hoeveel bewegingen je maakt tijdens een potje Call of Duty.

Playstation 5 uitverkocht? Tesla heeft een peperdure oplossing voor je

Na enige rekenwerk kwam iFixit tot de conclusie dat je na 417 uur al over de levensduur van bepaalde onderdelen zit. Vanaf dat moment hoeft de controller niet meteen stuk te gaan, maar is de kans op problemen wel een stuk groter. Het kan dus zijn dat je jaren plezier hebt van een PlayStation 5-controller, maar je kan dus ook binnen een jaar al problemen krijgen.

Wat kun je doen?

Mocht je zelf tegen dit probleem aanlopen, dan kun je een paar dingen doen. Het makkelijkste is om je PlayStation 5-controller (als je nog garantie hebt) terug te sturen. Mocht de garantie verlopen zijn, dan zal je een nieuwe moeten kopen of je huidige repareren. Dat laatste is, zoals je in bovenstaande video kunt zien, alleen wel behoorlijk lastig.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.