Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 27 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

LEGO prijst nieuwe Amsterdamse grachtenpanden-set

Wellicht kunnen we binnenkort aan de slag met een echte Amsterdamse grachtenpanden-set van LEGO. Een geprezen ontwerp ligt al klaar.

IDEAS is een online platform waar fervente bouwers hun eigen LEGO-ontwerpen kunnen delen en op de bouwsels van anderen kunnen stemmen. Het blijft echter niet bij de inspirerende bouwwerken van liefhebbers bewonderen. Eens in de zoveel maanden kiest LEGO namelijk uit de populairste designs een model uit dat vervolgens tot officiële set wordt omgetoverd.

IDEAS: van fan-ontwerp tot echte set

Oftewel: de Denen putten dus uit het beste dat de fans te bieden hebben. De ultieme eer voor elke hobby-bouwer. Dat de winnende sets vaak vrij vergaand worden aangepast door LEGO, alvorens ze in de digitale schappen belanden, mag de pret dan al niet meer drukken. Zo hebben we onder andere deze nostalgische Polaroid-camera en telefooncel aan fans te danken.

Normaliter lichten we op Manners enkel IDEAS-sets uit die al die hierboven beschreven ultieme eer hebben gekregen. Oftewel, ontwerpen van fans waarvan LEGO al aangekondigd heeft dat ze uitgebracht gaan worden als officiële set. Zo kondigde de fabrikant afgelopen november nog een kersverse lading nieuwe winnaars aan, waaronder een camper.

Amsterdamse grachtenpanden scoren als LEGO-set

Deze week kwamen we een IDEAS-ontwerp tegen die nog niet de eindstreep heeft gehaald. Toch lichten we ‘m graag voor je uit, want een beetje chauvinisme kan geen kwaad op zijn tijd. Een IDEAS-gebruiker die zichzelf online josebapieck noemt, heeft namelijk een grachtenpanden-set ontworpen.

LEGO Amsterdam Dutch facades grachtenpanden set
(Afbeelding: LEGO IDEAS)

De bouwer zette drie faces van grachtenpanden in elkaar. Het gaat hier dus niet om een modulaire set met inrichting, maar om een haast 2D, plat ontwerp. Daarmee doet de set denken aan de papegaaien die LEGO onlangs officieel lanceerde, die je plat tegen je muur kunt bevestigen.

De inspiratie voor de facades verklaart een hoop: josebapieck liet zich inspireren door de keukenmagneetjes en foto’s aan de muur in het huis van zijn moeder, die volgens de bouwer groot fan van Amsterdam is. Alhoewel de ontwerper niet verklapt waar hij vandaan komt, lijkt het er dus sterk op dat het niet om een Nederlander gaat.

LEGO prijst fan-ontwerp

Het toffe aan dit design is dat de verdiepingen inwisselbaar zijn. Je kunt uit alle woonlagen dus je eigen Amsterdamse grachtenpand samenstellen. Dankzij LEGO Technic-elementen klik je de lagen makkelijk los. Ook merkt josebapieck op dat je de huizen los van elkaar kunt ophangen of neerzetten.

LEGO Amsterdam Dutch facades grachtenpanden set
(Afbeelding: LEGO IDEAS)

De keuze is reuze, en dat heeft ook LEGO door. Nadat het ontwerp al snel honderden stemmen kreeg van mede-fans, selecteerden de medewerkers van IDEAS de ‘Dutch Facades’-set als Staff Pick of the Day. “Een van de manieren voor ons om fantastische projecten te vieren die iets bijzonders laten zien,” aldus LEGO.

Daarmee krijgt de grachtenpanden-set een flinke boost, want de Amsterdamse panden staan nu dus volop in de schijnwerpers op het drukbezochte platform. Josebapieck is er echter nog lang niet; ontwerpen komen pas in aanmerking voor de selectierondes van LEGO als ze meer dan 10.000 stemmen hebben gekregen.

Nog even geduld

De teller voor de grachtenpanden staat op het moment van schrijven op 813. Fans hebben nog meer dan vierhonderd dagen om op het ontwerp te stemmen, dus wie weet brengt LEGO over een paar jaar echt een officiële grachtenpanden-set uit. Poah.

En ach, anders is het fan-ontwerp plat genoeg om op basis van de foto’s je eigen variant in elkaar te puzzelen. Of vestig je hoop op dit minder populaire maar niet minder mooie ontwerp van een andere fan, waarvoor twee grachtenpanden met meer detail en diepte in LEGO-vorm zijn gegoten. Over indrukwekkende gebouwen gesproken: heb je de nieuwe museum-set van LEGO al gezien?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.