Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 27 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdien je als software engineer in Nederland

Als software engineer of software ontwikkelaar ben je de drijvende kracht achter technische innovatie. Maar wat voor salaris kun je verwachten in deze rol? In dit artikel zie je een gemiddelde, met de wetenschap dat de inkomens per functie en bedrijf veel kunnen verschillen.

Is de IT-sector niets voor jou? Dan zijn er genoeg andere mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zo gaan de salarissen in de horeca-sector dit jaar ook flink omhoog.

Werken als software engineer

Een software engineer ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt softwaretoepassingen. In de praktijk houd je je als software engineer onder andere bezig met het schrijven van codes, testen van de software en de ontwikkeling van nieuwe software.

Er zijn verschillende typen software engineers op de arbeidsmarkt te vinden. Zo zijn er application engineers, waarbij je voornamelijk bezig houdt met het ontwikkelen van nieuwe softwareapplicaties.

Het allerbelangrijkste is dat jij thuis bent in programmeertalen. En hoewel je bij IT’ers wellicht niet direct denkt een bron van creativiteit, is het wel degelijk belangrijk om creatief te denken. Alleen dan kom je tot de meest innovatieve software ontwikkelingen.

Het salaris van een software engineer in Nederland

Mocht je op basis van het functieprofiel nu denken, ‘dit is op mijn lijf geschreven’, dan is het uiteraard ook belangrijk om te weten welk salaris daarbij hoort. We checkten het bij de Nationale Beroepengids.

Allereerst is het goed om te benadrukken dat de salarissen behoorlijk ver uiteen kunnen liggen. Als starter kun je ervan uitgaan dat je tussen de 2.800 euro en 3.800 euro zal verdienen. Hoe meer ervaring, des te verder het salaris zal oplopen. Na verloop van tijd kan het inkomen groeien tot zo’n 7.000 euro. Ga jij je specialiseren of ga je aan de slag als zelfstandig ondernemer? Dan kan het salaris nog verder oplopen.

Gemiddeld ligt het salaris van een software Engineer in Nederland – werkzaam op hbo niveau – op zo’n 4.900 euro bruto per maand. Deze salarisindicatie is gebaseerd op gegevens van de Nationale Beroepengids uit 2023.

Omscholen tot software engineer

Mocht je warm lopen voor een carrière als software engineer, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Ga jij nog studeren? Dan zijn de opleidingen Informatica, Computerwetenschappen of Industriële Automatisering goede opties. Daarnaast zijn er verschillende traineeships en opleidingstrajecten te vinden waarmee je je kunt laten omscholen tot software engineer.

Check ook het gemiddelde salaris van een accountant in Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.