Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Viaplay 1 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Van Viaplay tot Ziggo: 5 (gratis) manieren om Formule 1 te kijken in 2022

Door de verkoop van de uitzendrechten aan Nordic Entertainment Group is Ziggo Sport niet langer dé plek voor Formule 1. Wie in 2022 de races live wil volgen, zal een keuze moeten maken. Wij zetten alle (gratis) opties voor je op een rij. Van Viaplay tot Ziggo.

Het is nog niet eens zo lang geleden dat we de Formule 1 gewoon konden zien op het open net. Die tijd is, mede dankzij het succes van Max Verstappen, nu voorbij. De Formule 1 uitzendrechten zijn tegenwoordig goud waard. Ziggo heeft daar een paar jaar van kunnen profiteren, maar vanaf het seizoen 2022 liggen de rechten bij Nordic Entertainment Group (NENT).

Formule 1 gaat van Ziggo naar Viaplay

Dit zal in ieder geval in de aankomende drie jaar zo blijven. Dat is zeker geen slecht nieuws. NENT heeft grootse plannen met de Formule 1 en pakt flink uit. Daarnaast heeft de streamingdienst van NENT (ViaPlay) veel meer te bieden dan alleen de koningsklasse van de racesport. Meer daarover lees je hier.

Kortom, genoeg reden om over te stappen op Viaplay. Hoe je dat doet is aan jou. Er zijn namelijk verschillende manieren om toegang te krijgen tot de streamingdienst van NENT. Geen interesse in het uitgebreide aanbod van Viaplay? Geen zorgen, want er zijn nog meer opties om de Formule 1 live te volgen. Wij zetten ze op een rij.

5 (gratis) manieren om Formule 1 te kijken in 2022

1. Formule 1 op Viaplay

Belangrijk om te weten is dat Viaplay geen televisiekanaal is, maar een streamingplatform. Net als Netflix en Disney+ werkt ook deze nieuwkomer via een app. Deze kun je downloaden op je smartphone, tablet en andere apparaten. Vervolgens vul je hier je betaalgegevens in en kun je gaan kijken.

Formule 1-fans krijgen Premier League op de koop toe bij ViaPlay

Je kunt op vijf apparaten tegelijkertijd ingelogd zijn bij ViaPlay en twee wedstrijden tegelijk kijken. Zo kun je tijdens de Formule 1 ook genieten van Premier League voetbal. Die rechten liggen straks ook bij NENT. Hetzelfde geldt voor darten en verschillende films en series. Dit gehele aanbod krijg je voor 13,99 euro per maand.

2. Viaplay Via KPN en Ziggo

Je kunt direct een abonnement afsluiten bij Viaplay, maar je kan het ook via je televisieaanbieder doen. Dit is nu bijvoorbeeld ook al het geval met ESPN. Inmiddels hebben Ziggo en KPN aangegeven dat dit bij hen mogelijk gaat zijn. Alles wat je daarover moet weten, lees je hier.

3. F1 TV Pro

Als je alleen Formule 1 wil kijken, is Viaplay misschien wat aan de dure kant. Wie geen interesse heeft in de andere sporten en gewoon Max Verstappen wil kijken, kan ook voor F1 TV Pro gaan. Hier kun je niet alleen alle trainingen, kwalificaties en races zien, maar krijg je ook nog eens toegang tot onboard-camera’s en de audio van coureurs. Perfect voor de Formule 1-purist die Engels spreekt, want er is geen Nederlands commentaar. Althans, nog niet. In de loop van dit seizoen gaat er wel Nederlands commentaar komen. Meer daarover lees je hier

formule 1 gratis kijken, live streams, max verstappen, grand prix abu dhabi, Yas Marina Circuit
Max Verstappen tijdens de vrije training in Abu Dhabi (Afbeelding: Getty)

Op dit moment kun je een abonnement afsluiten bij F1TV Pro voor 64,99 euro per jaar. Er is alleen nog wel onduidelijkheid of dit zo gaat blijven. De voorwaarden en de prijs voor het seizoen 2022 zijn nog niet bekend. Dit zou dus nog kunnen veranderen.

4. Gratis kijken via NOS en Ziggo

Ook als je het niet ziet zitten om een abonnement te nemen op Viaplay of F1TV Pro kun je dit jaar de Formule 1 volgen. NENT heeft een deal gesloten met NOS en Ziggo. Dit betekent dat deze zender uitgebreide samenvattingen mogen laten zien van de vrije trainingen, kwalificaties en races.

Viaplay en de Formule 1: Zandvoort naar NOS, ademruimte voor Ziggo

Daar blijft het echter niet bij. Naast de samenvattingen mogen NOS en Ziggo ook zes races in zijn geheel live uitzenden. Welke dat zijn, moet nog bevestigd worden. Tot nu toe is er één bevestigd, maar dat is er wel eentje om naar uit te kijken! Namelijk de Nederlandse Grand Prix op het circuit van Zandvoort.

5. Gratis Formule 1 kijken via streams

Naast bovenstaande opties zijn er ook nog streams. Dit is een grijs gebied. Het gaat hier om gratis online uitzendingen van Formule 1 races, die vaak illegaal door de streamer worden opgenomen. Daar zitten veel nadelen aan, maar het is een optie. Meer hierover lees je hier.

Geen Ziggo-gezichten meer

Met de komst van Viaplay gaat er behoorlijk wat veranderen. Niet alleen de manier van kijken, maar ook wat je te zien krijgt. NENT heeft ervoor gekozen om de Ziggo inboedel niet mee te nemen. Dit betekent dat je in 2022 kennis gaat maken met een hoop nieuwe gezichten en stemmen. Zo wordt Rob Kamphues vervangen door een voormalig nieuwslezeres, krijgt Olav Mol twee opvolgers en is deze jonge blondine de vrouw die Jack Plooij moet doen vergeten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.