Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 1 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Last van een enorme kater? Met deze 6 tips ben je er zo vanaf

Was het gisteravond net iets te gezellig? Gingen de glazen bier, wijn en gin tonic er in rap tempo doorheen? Dan moet je daar nu waarschijnlijk de prijs voor betalen in de vorm van een enorme kater. Gelukkig kun je wat doen om het leed te verzachten. In dit artikel geven wij je de belangrijkste tips om de kater te verdrijven.

Voordat we in de tips duiken, hebben we eerst nog een wijze les voor je: voorkomen is beter dan genezen. Als je het gisteren wat beter had aangepakt, lag je er nu niet zo ellendig bij. Dus check ook zeker even deze tips om te voorkomen dat je in de toekomst weer in deze situatie belandt. Helaas is deze boodschap nu te laat, dus gaan we verder met het verdrijven van je huidige kater.

6 tips om van je kater af te komen

1. Drink water een verdrijf de kater

Veel van de klassieke kater-klachten (zoals hoofdpijn) ontstaan door een vochttekort. Je ligt uitgedroogd in je bed, dus het is zaak om daar zo snel mogelijk wat aan te doen. Het aanvullen van je vochttekort kan op verschillende manieren. Water is het meest voor de hand liggend, maar kijk ook eens wat verder.

Zo is ook tomatensap een aanrader. Tomatensap is rijk aan vitamine C en kalium. Vooral dat laatste is goed voor als je een kater hebt. Dit mineraal helpt namelijk om de waterbalans in je lichaam te reguleren. Precies wat je nodig hebt. Wat je echter niet wil is dranken die je juist uitdrogen zoals koffie of alcohol.

2. Een goed kater-ontbijt

Niet iedereen zit te wachten op een stevig ontbijt, maar het is in ieder geval goed om wat te eten. Ga voor iets dat gezond en neutraal is. Bijvoorbeeld een boterham en wat fruit. Ook een eitje is aan te raden. Het hoeft niet veel te zijn, maar het helpt om wat in je buik te hebben.

Dit zijn de 7 beste remedies tegen een kater

En dan is er nog een lekker vet ontbijt zoals een full english breakfast compleet met worstjes, bacon en bonen in tomatensaus. Over of dit werkt tegen een kater zijn de meningen verdeeld. Wij zijn er echter gek op en ervan overtuigd dat het werkt.

3. Pak je rust

Je kunt nog zoveel trucjes gebruiken, uiteindelijk heeft je lichaam vooral rust nodig. Dus zet geen wekker en zorg dat je agenda leeg is. Herstellen doe je het snelste wanneer je slaapt, dus blijf lekker liggen.

4. Seks als anti-kater middel

Wanneer je hoofd bonkt en alles pijn doet, heb je er waarschijnlijk geen zin in, maar het is wel een manier om de kater dragelijk te maken. Bij het bedrijven van de liefde maak je een hormoon genaamd oxytocine aan. Dit doet verschillende dingen met je lichaam, waaronder het verminderen van pijnprikkels. Ook geeft het je een goed gevoel, en dat kun je wel gebruiken wanneer je last hebt van een kater.

5. Pak een douche

Met een flinke kater heb je waarschijnlijk geen zin om uit bed te komen, maar het is zeker aan te raden om naar de douche te strompelen. Een opfrisser zal je goed doen. Probeer lekker koud te douchen. Hier word je wakker van en het geeft je energie, en die energie heb je nodig voor de volgende tip.

6. Ga naar buiten en beweeg

Maak je geen zorgen. We gaan je niet vragen om te sporten, maar enige vorm van beweging is zeker aan te raden. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen in het bos. Door in beweging te komen, wordt alcohol sneller afgebroken. De buitenlucht helpt je vervolgens om weer een fris gevoel te krijgen.

bonus tip: drink koffie tegen de kater

Bij tip één zeiden we dat je geen koffie moet drinken. Dit is omdat cafeïne vocht onttrekt uit je lichaam. Toch zitten er ook voordelen aan dit wonderlijke stofje. Zo is wetenschappelijk bewezen dat cafeïne werkt tegen hoofdpijn. Daarnaast geeft het je een opkikker, en die kun je met wel gebruiken als je een kater hebt. Het is dus zeker aan te raden om een bak koffie te nemen. Zorg alleen wel dat je daarnaast genoeg vocht binnenkrijgt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.