Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 31 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Kater voorkomen? Met deze 6 tips word je morgen fris wakker

Van een goed glas wijn tot een mooie whisky of met liefde gebrouwen speciaalbier. Ons kun je er wel voor wakker maken. Helaas zijn er wel eens momenten dat het niet bij één glas blijft (of bij twee). Een flinke kater ligt dan op de loer. Gelukkig kun je daar vooraf al wat aan doen.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor een kater. Het is enorm zonde om je halve zaterdag op de bank te liggen omdat de vrijmibo iets uit de hand is gelopen. Je wordt natuurlijk liever fris wakker zodat je alles uit je weekend kan halen. Wij hebben hieronder een aantal praktische tips op een rij gezet die je gaan helpen om de kater te voorkomen.

6 tips om een kater te voorkomen

1. Drink water om een kater te voorkomen

Veel van de bekende kater-klachten (zoals hoofdpijn) ontstaan door een tekort aan vocht. Daarom is het zo belangrijk om water te drinken. Je kunt vlak voor het slapen gaan een paar glazen water achterover tikken, maar daar word je vaak niet gelukkig van. Je kunt beter afwisselen.

Drink tussen al het bier, wijn en whisky door ook eens een glas water. Ideaal is als je een 1 op 1 ratio aanhoudt. Drink na ieder glas alcohol eerst een glas water voordat je een nieuw biertje of wijntje pakt. Zo blijft je vochtgehalte op peil en verminder je indirect ook de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt.

2. Pak je rust

Heb je een lange dag gehad of slecht geslapen? Dan zul je merken dat de alcohol veel harder binnenkomt. Soms heb je al na twee glazen het gevoel dat je dronken begint te worden. Dat komt omdat je lichaam vermoeid is. Dit heeft ook invloed op de nasleep van een avondje drinken. Je zult merken dat je veel sneller last hebt van een kater en dat deze een stuk heftiger is. Dus ga je drinken? Zorg dan dat je goed uitgerust en fit bent.

3. Eet goed om een kater te voorkomen

Drinken op een nuchtere maag kan behoorlijk vervelende katers opleveren. Zorg dus dat je goed eet. En met goed eten bedoelen we deze keer vooral vet eten. Dit vertraagt de absorptie van alcohol en is dus ideaal om een kater te voorkomen. Het leggen van een goede bodem en eten van chips, vette worst of blokje kaas kan al behoorlijk wat verschil maken.

4. Vermijd bepaalde soorten alcohol

De ene alcohol is de ander niet, dus let goed op wat je drinkt. Als je een kater wil voorkomen, is het verstandig om goedkope alcohol te laten staan. Hierin zitten vaak stofjes die hoofdpijn veroorzaken. Ook donkergekleurde alcohol is niet aan te raden. Dranken als rode wijn en whisky bevatten meer gifstoffen en dat ga je vooral na afloop merken. Pas ook op met champagne en andere bubbels. Het koolzuur zorgt er namelijk voor dat alcohol sneller wordt opgenomen.

5 gezondheidsvoordelen van champagne (met mate)

Als je wil drinken, maar geen zin hebt in een kater, kun je beter voor lichtgekleurde alcohol gaan. Denk aan witte wijn, wodka en gin. Deze bevatten minder gifstoffen die voor hoofdpijn kunnen zorgen. Een avondje gin tonics is dus nog helemaal niet zo’n slecht idee.

5. Rook niet

Als je rookt tijdens het drinken, is de kans op een kater groter. Het is daarom verstandig om je drankje niet te combineren met een sigaret of sigaar. Ook kun je beter bij andere rokers uit de buurt blijven, want meeroken is evenmin niet bevorderlijk.

6. Matig je tempo en inname om een kater te voorkomen

De beste manier om een kater te voorkomen, is om met mate te genieten. Grote kans dat je inmiddels wel weet hoeveel je kan hebben. Gebruik die kennis. Bepaal voor jezelf waar de grens ligt en durf vervolgens ook gewoon nee te zeggen. Dit blijft de allerbeste tip om een kater te voorkomen.

4 wetenschappelijk bewezen manieren om een kater te voorkomen

Toch kun je ook als je binnen je grenzen blijft een kater oplopen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het tempo waarin je drinkt. Het is aan te raden om lichaam de tijd te geven om de alcohol te verwerken. Gemiddeld genomen heb je anderhalf uur nodig om een glas alcohol te verwerken. Houd daar rekening mee en geef je lever de kans om zijn werk te doen. Zo geniet je ook meer van drankje.

Meer dan een kater

Een alcoholische versnapering op z’n tijd is niet per se slecht voor je, maar gezond is anders. Voor je lichaam is het beter om gewoon geen alcohol te drinken. Waarom dat is en wat de voordelen zijn van een maand zonder drank lees je in dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.