Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 4 dec 2021
Leestijd: 6 minuten

Special Releases serie: 8 prachtige Schotse whisky’s voor de liefhebber

Buiten is het koud, donker, nat en guur. De meesten van ons worden daar niet heel gelukkig van, maar je zult er toch het beste van moeten maken. Dat kan op verschillende manieren, maar wat ons betreft werkt een mooie whisky het beste. Diageo helpt je bij het vinden van zo’n mooie scotch met hun Special Releases 2021 serie.

De Special Releases serie is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie. Deze hebben we te danken aan één van de bekendste multinationals op het gebied van bier en gedistilleerde dranken: Diageo. Iedere jaar laten zij het hart van menig whisky-liefhebber sneller kloppen. Hoe? Door een aantal exclusieve whisky’s met beperkte oplage tegelijkertijd op de markt te brengen.

De Special Releases serie 2021

Deze zogenaamde Special Releases serie is ieder jaar weer een hoogtepunt, en 2021 is daarop geen uitzondering. Diageo’s Master Blender Dr Craig Wilson is door heel Schotland getrokken op zoek naar de mooiste whisky’s. Deze zoektocht bracht hem langs bekende namen zoals Lagavulin, Oban en Mortlach. Overal waar hij kwam, nam hij het beste wat hij kon vinden mee voor De Special Releases 2021.

Alle acht whisky’s die je in de Special Releases 2021 vindt, zijn meer dan de moeite waard (en te bestellen bij Drankdozijn). Als echte whisky-liefhebber ga je hier enorm van genieten. Toch willen we je op weg helpen door ze alle acht aan je voor te stellen. Zo kun jij bepalen welke van deze whisky’s een plek moeten krijgen in je collectie.

De 8 mooiste Schotse single malt whisky’s van 2021

1. Lagavulin 26-Year-Old – The Lion’s Jewel

De iconische Islay distilleerderij heeft vele prachtige whisky’s voortgebracht, maar de Lagavulin 26 Year-Old is hun Magnum Opus (en verreweg de duurste whisky van de Special Releases serie 2021). Een prachtige single malt whisky die is geïnspireerd op een legende over een verborgen schat. Een robijnrode steen die door blootstelling aan vuur straalt als geen ander. Intens en warm.

Diageo Special Releases single malt Schotse whisky Lagavulin 26 year old
Lagavulin 26-Year-Old (Afbeelding: Diageo)

Het beeld en gevoel dat je krijgt bij de gedachte van deze steen, is hoe de Lagavulin 26-Year-Old smaakt. Krachtige en rijke tonen van sherry, rook en turf met hints van zout en peper. Olieachtig, vol en warm. Deze whisky is de perfecte afsluiter van een warme winterdag.

Bestel de Lagavulin 26-Year-Old hier voor 2.250 euro

2. Mortlach 13-Year-Old – The Moonlit Beast

Mortlach heeft een beestachtige-imago. De bijnaam van de distilleerderij is The Beast of Dufftown en dat beest prijkt ook op het etiket van de Mortlach 13-Year-Old. Een bijzondere whisky met vleesachtige geuren en rijke aroma’s van hout. Soepel, rijk, vol en met tonen van vanille, maar ook kruidig. Een whisky met meerdere gezichten en een afdronk die zich kenmerkt door verleidelijke droge tonen.

Bestel de Mortlach 13-Year-Old hier voor 144,95 euro

3. Singleton of Glendullan 19-Year-Old – The Siren’s Song

Net als de Lagavulin 26-Year-Old heeft ook deze whisky een fantasierijk verhaal. Ditmaal gaat dat verhaal echter niet over vuur, maar over water. De diepe wateren van de Dullen Rivier om precies te zijn. Een plek waar zeewezens zingen. Geen plek voor vuur en rook, maar wel voor zoete tonen.

Diageo Special Releases single malt Schotse whisky The Singleton 19 year old
The Singleton 19-Year-Old (Afbeelding: Diageo)

De Singleton of Glendullan 19-Year-Old is fluweelzacht, rijk en vol met zoet aroma’s. Van vijgen en abrikozen tot marsepein en vanille, aangevuld met sinaasappel. Dit is een prachtige herfst-whisky. Niet alleen door de overvloed van herfstfruit, maar ook door de hartige invloeden van nootmuskaat en gember.

Bestel de Singleton of Glendullan 19-Year-Old hier voor 144,95 euro

4. Oban 12-Year-Old – The Tale of Twin Foxes

Onder een steile klif aan een prachtige baai vinden we de Highland distillery die verantwoordelijk is voor de Oban 12-Year-Old. Een whisky die net zo mooi is als de omgeving waar hij vandaan komt. Een prachtige gouden kleur en rijk in smaak. Hints van sinaasappel, citroen en peer komen in deze whisky samen met tonen van zeezout en rook. Eerst vol en zoet met kruiden, daarna rokerig met moutige toetsen. De Oban 12-Year-Old eindigt droog, maar wel soepel en met een klein zoetje.

Bestel de Oban 12-Year-Old hier voor 47,50 euro

5. Talisker 8-Year-Old – The Rogue Seafury

Van de Dullen Rivier gaan we de volle zee op. De Talisker 8-Year-Old heeft een maritiem en avontuurlijk karakter. Met ‘slechts’ 8 jaar rijping is het de jongste whisky uit de Special Releases 2021 serie. Hij heeft echter wel een finish op ex-rumvaten uit Jamaica ondergaan. Een primeur voor deze distilleerderij, maar wel eentje die perfect uitpakt.

Diageo Special Releases single malt Schotse whisky Talisker 8 year old
Talisker 8-Year-Old (Afbeelding: Diageo)

Door de combinatie van tropische fruittoetsen, limoen, zeezout en een pepertje heb je het gevoel alsof je op een zeilschip door de Caraïben vaart. De Talisker 8-Year-Old is rijk, rond en zoet met op de achtergrond turfrook en chili. Een prachtige smaaksensatie die eindigt met een afdronk waarin vers fruit, zoethout en houtskool samenkomen.

Bestel de Talisker 8-Year-Old hier voor 99,95 euro

6. Lagavulin 12-Year-Old – The Lion’s Fire

Een oude bekende in de Special Releases 2021 is de Lagavulin 12-Year-Old. Een onvolprezen whisky die bekendstaat om zijn rijke en robuuste karakter. Je ruikt turf, chocolade, rook en zeezout, maar ook citrusfruit. De smaak is vol en rijk. Denk aan toffee, koffiebonen en cacao. In de afdronk blijven die zoete noten hangen, maar heeft hij ook frisse noten. De Lagavulin 12-Year-Old is een karaktervolle whisky die perfect in balans is.

Bestel de Lagavulin 12-Year-Old hier voor 139,95 euro

7. Cardhu 14-Year-Old – The Scarlet Blossoms of Black Rock

Ook bij de Cardhu 14-Year-Old vinden we een achtergrondverhaal dat is geïnspireerd op een fabel. Ditmaal het verhaal over een mysterieuze boom die groeit op een zwartgeblakerde rots. Met zijn opvallende rode bloesems is deze een verrijking voor de omgeving. Zowel voor het oog, als voor de neus. Zo verspreidt hij een honingachtige geur met hints van specerijen.

Diageo Special Releases single malt Schotse whisky Cardhu 14 year old
Cardhu 14-Year-Old (Afbeelding: Diageo)

Uiteraard komt dit terug in de Cardhu 14-Year-Old. Deze whisky kenmerkt zich door honingachtige zoetheid, romige smaken en aromatische kenmerken. Dit gaat gepaard met aroma’s van witte druiven, lychee en florale hints. Zacht, maar met een verwarmende afdronk met een vleugje van peper.

Bestel de Cardhu 14-Year-Old hier voor 144,95 euro

8. Royal Lochnagar 16-Year-Old – The Spring Stallion

We sluiten af met opnieuw een prachtige mythe. Ditmaal over een hengst zo wit als sneeuw die het einde van de winter aankondigt. Hij brengt de warmte van de lente. De sneeuw smelt onder zijn hoeven en laat het gras weer tot leven komen. Dit komt terug in de smaak van de Royal Lochnagar 16-Year-Old. Goud als de zon, maar met aardse tonen van mos. Rijk, vol en zoet met een hint van sinaasappel en groene appel. De afdronk is warm en zacht zoals het begin van de lente.

Bestel de Royal Lochnagar 16-Year-Old hier voor 229,95 euro

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.