Redactie
Redactie Life 22 juli 2018

Maak deze perfecte whiskyreis door Schotland

Whisky-liefhebber? Dan klinkt Schotland ongetwijfeld als het beloofde land, want hier kun je een complete rondreis uitstippelen langs de beste distilleerderijen. Tijdens een bezoek aan vooraanstaande whisky-huizen krijg je een kijkje in de keuken en kun je uiteraard ook het een en ander proeven. Skyscanner maakte een overzicht van 10 interessante distilleerderijen in Schotland.

Highland Park

Highland Park is de meest noordelijk gelegen distilleerderij in Schotland en kent een eeuwenoude whisky-traditie. Tijdens een rondleiding word je meegenomen langs het productieproces en de filosofie van Highland Park. Zo komt er nog aardig wat handwerk aan te pas en wordt elke graankorrel met liefde behandeld. Dat is best bijzonder, want er zijn maar weinig plekken in Schotland waar het nog op die manier gebeurd. Highland Park is een bestemming voor de fanatieke whisky-drinker, want de distilleerderij is vanwege de geïsoleerde ligging niet heel makkelijk te bereiken.

Highland Park Einar. #whisky #scotch #scotchwhisky #whiskey #drink #malt #singlemalt #bottle #tasting #drinking #bar #scotland #singlemaltscotch #bottles #distillery #instadram #instawhisky #whiskygram #whiskylover #whiskytime #cheers #drinkoftheday #liquidgold

331 Likes, 7 Comments – Whisky & Cigars (@whisky_n_cigars) on Instagram: “Highland Park Einar. #whisky #scotch #scotchwhisky #whiskey #drink #malt #singlemalt #bottle…”

Strathisla

Met 232 jaar aan ervaring is Strathisla de oudste distilleerderij in de Schotse Hooglanden. Sindsdien is er maar weinig veranderd aan het productieproces en dat kun je met eigen ogen bekijken tijdens een rondleiding door de fabriek. Onder leiding van een gepassioneerde gids krijg je een inkijkje in de traditionele bereidingswijze, om na afloop te proosten met maar liefst vier verschillende soorten whisky’s van Strathisla.

#dramgoodlife #homeofchivas #strathisladistillery

43 Likes, 1 Comments – Strathisla Distillery (@strathisladistillery) on Instagram: “#dramgoodlife #homeofchivas #strathisladistillery”

Old Pulteney

Neem een kijkje achter de schermen bij Old Pulteney, waar toegewijde whiskymakers je alles kunnen vertellen over hun werk. Tijdens een rondleiding door de distilleerderij van Old Pulteney kun je in kleine groepjes een kijkje nemen in de historische ruimtes waar al sinds 1826 whisky wordt gestookt.

Quiet please, Old Pulteney whisky sleeping.

315 Likes, 10 Comments – Old Pulteney Whisky (@oldpulteneymalt) on Instagram: “Quiet please, Old Pulteney whisky sleeping.”

Laphroaig

Laphroaig is een single malt whisky die wordt gemaakt op het afgelegen eiland Islay. Dit is een bekende whiskyregio in Schotland en de geschiedenis van de distilleerderij gaat terug tot het jaar 1815. Als je een bezoek brengt aan Laphroaig kun je kiezen voor een rondleiding door de distilleerderij en het pakhuis, maar je kunt ook aanschuiven voor een exclusieve proeverij. Heb je de tijd? Neem dan deel aan de Water to Whisky Experience, waarbij je een uitgebreide rondleiding krijgt over het eiland.

We still hand-turn our malt. #Laphroaig #Scotch #OpinionsWelcome

5,887 Likes, 54 Comments – Laphroaig (@laphroaig) on Instagram: “We still hand-turn our malt. #Laphroaig #Scotch #OpinionsWelcome”

The Macallan

Het duurde maar liefst zes jaar om het nieuwe onderkomen van The Macallan te realiseren, maar het spiksplinternieuwe resultaat mag er wezen. Het landgoed is een architectonisch hoogstandje waar traditionele stooktradities hand in hand gaan met moderne technieken. Na afloop kun je er proosten met uitzicht over het glooiende landschap en genieten van een heerlijke single malt whisky.

Glenfiddich

De geschiedenis van Glenfiddich gaat terug tot het jaar 1886, als de jonge William Grant een langgekoesterde wens in vervulling laat gaan. Hij bouwt op eigen kracht een distilleerderij en het merk Glenfiddich was geboren. Anno 2018 is Glenfiddich niet meer weg te denken uit de whiskyschappen en tijdens een tour door de distilleerderij leer je in 1,5 uur alles over de manier waarop deze prijswinnende whisky wordt gemaakt. Aan het eind van de tour mag je drie soorten single malt proeven.

Scotchy scotch scotch ??

282 Likes, 8 Comments – Michael DeAngelis (@mjdeangelis) on Instagram: “Scotchy scotch scotch ??”

Lagavulin

Het brouwen van whisky is een complex proces, maar tijdens een bezoek aan de distilleerderij van Lagavulin leer je op een toegankelijke manier hoe de whisky zijn unieke smaak krijgt. De distilleerderij van Lagavulin is schitterend gelegen op het eiland Islay, waar de whisky’s bekend staan om hun rokerige karakter. Als je al een paar distilleerderijen hebt bezocht, dan is het een aanrader om aan te sluiten bij de Core Range Tasting Tour, waarbij uitgebreid de tijd wordt genomen om verschillende whisky’s te proeven.

Talisker

Isle of Skye is een fantastische bestemming in Schotland, maar onthoud dat het aantal distilleerderijen schaars is. Mocht je deze plek toch in je reisschema opnemen, dan kun je een bezoek brengen aan de Talisker distilleerderij. Voor een vluchtige introductie kun je aansluiten bij de klassieke rondleiding, maar de echte liefhebbers nemen de tijd voor de twee uur durende Talisker Tasting Tour. Let op: omdat Talisker de enige distilleerderij op Isle of Skye is, kan het in de zomermaanden erg druk zijn. Wil je zeker zijn van een plekje, boek dan van tevoren een kaartje.

#talisker #taliskerwhisky #taliskerskye #diageo #whisky #whiskylover #whiskylicious #whiskycollection #whiskey #scotch #loveskye #visitskye #skye #isleofskye #carbost #scotland #visitscotland #lovescotland #travelscotland #travel #travelgram #bbcpictures #bbctravel #natgeotravelpic #ig_isleofskye #instawhisky #ig_whisky #instascotland #ig_scotland #bbcscotlandpics

54 Likes, 5 Comments – Ewan (@ewandalby) on Instagram: “#talisker #taliskerwhisky #taliskerskye #diageo #whisky #whiskylover #whiskylicious…”

Isle of Arran

In tegenstelling tot de meeste whiskyproducenten moet Isle of Arran het niet hebben van een jarenlange historie. Sterker nog, Isle of Arren werd pas in 1995 opgericht en is een van de jongste spelers op het whiskyveld. Dat doet gelukkig helemaal niets af aan de ervaring, want de distilleerderij is meerdere keren bekroond met de award voor beste bezoekerscentrum. Tijdens een rondleiding nemen gepassioneerde whiskymakers je mee door het bedrijf en krijg je een inkijkje in het wonderlijke stookproces. De echte fans kunnen zelfs een eigen vat met whisky kopen en in het pakhuis laten rijpen. Niet goedkoop, maar je kunt het zien als een investering in de toekomst.

The Glenlivet

Tijdens een rondleiding door de distilleerderij van The Glenlivet kom je alles te weten over de roemruchte geschiedenis van deze Schotse whisky en hoe deze wordt gemaakt, en eindig je in een van de pakhuizen waar je een whisky kan proeven die rechtstreeks uit het vat komt. Wil je je tijdens je bezoek vooral focussen op de whisky zelf? Meld je dan aan voor de uitgebreide proeverij waarbij je in 2,5 uur je smaakpapillen trakteert op het beste van The Glenlivet.

Reageer op artikel:
Maak deze perfecte whiskyreis door Schotland
Sluiten