Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 4 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze simpele gewoonte levert je salarisverhoging of promotie op

Als iemand een tip kan geven over hoe je een promotie en/of salarisverhoging binnensleept, is het Kevin O’Leary wel. De zakenman, die je waarschijnlijk kent van Dragons’ Den en Shark Tank, heeft inmiddels in meer dan dertig bedrijven geïnvesteerd. Hij deelt de ‘simpele’ gewoonte die je jezelf moet aanleren om die salarisverhoging of promotie te realiseren.

De simpele gewoonte die je vanaf vandaag moet oppakken, bestaat uit twee delen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je goede prestaties levert, vervolgens is het zaak je baas of leidinggevende hieraan te herinneren.

Promotie of salarisverhoging binnenslepen

Maar hoe doe je dat precies? Om concreet te maken wat voor waarde jij levert aan een organisatie, raadt O’Leary tegenover CNBC aan om je taken en projecten meetbaar te maken. Dat kan bijvoorbeeld door er een bepaalde target aan te hangen of er een deadline aan te geven.

Wat jouw taak of project ook mag zijn, zorg er in ieder geval dat het meetbaar is, aldus O’Leary, zodat je precies weet wanneer jij een uitmuntende prestatie hebt geleverd. Geen idee hoe jij je taak meetbaar kan maken? Het is helemaal niet gek – sterk juist – als je met je baas overlegt welke specifieke doelen je hiervoor moet halen.

Simpele gewoonte om aan te leren

Maar daar blijft het niet bij. Het is duidelijk dat je goed werk moet afleveren om een promotie en/of salarisverhoging te krijgen. Dat hadden we je waarschijnlijk niet hoeven te vertellen. Vervolgens is het belangrijk om een record te hebben van je behaalde successen.

Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar kan gewoon met pen en papier. Koop een notitieboek speciaal voor dit doel (of vis er ergens één achter uit de kast) en schrijf hierin op welke taken of speciale projecten je op je hebt genomen, wanneer dit was én wanneer je jouw doel hebt behaald.

“Je baas zal misschien niet elk succesje van je hebben onthouden, maar jij wel”, zegt O’Leary. “Omdat je een gedetailleerd verslag hebt bijgehouden gedurende het jaar. De werknemers in mijn bedrijven die salarisverhogingen krijgen, herinneren hun bazen eraan wat ze hebben bereikt in de afgelopen 12 maanden.”

Zo’n notitieboek is volgens O’Leary een enorm krachtige tool. Niet alleen omdat we het allemaal druk hebben en nou eenmaal dingen vergeten, maar helemaal nu we op afstand werken en het moeilijker is om jezelf op te laten vallen.

‘Begin nu met notities maken’

Let op: het is niet de bedoeling dat je met je notitieboek bij je functioneringsgesprek of eindejaarsbeoordeling verschijnt. Het gaat er vooral om dat jij je goed kunt voorbereiden op het gesprek en precies weet wat voor waarde je hebt geleverd in het afgelopen jaar. Want, zeg eens eerlijk: kun jij je nu nog elke taak en elk succesje herinneren die je in januari hebt gehad?

“Begin nu met notities maken”, is het advies van O’Leary als je die salarisverhoging of promotie wil. “Dat notitieboek is een dossier van jouw successen en het bewijs dat je uitmuntend hebt gepresteerd.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.