Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 1 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Het onverwachte neveneffect van een maand zonder alcohol

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Deze week mag het wat minder zijn. Want je was misschien niet van plan was om een maand zonder alcohol in te lassen, maar het heeft wel degelijk voordelen… én een verrassend neveneffect.

December is nog niet goed en wel voorbij of daar zijn ze al: de mensen die toeteren dat ze de hele maand januari geen druppel alcohol gaan drinken. ‘Good for you’ denk je dan, en ook: ‘Zal wel’. Toch kun je die mensen moeilijk ongelijk geven, want de gezondheidsvoordelen van tijdelijke onthouding zijn al meermaals bewezen. Je slaapt beter, je verliest (gemakkelijker) gewicht en je lever wordt er gelukkiger van. Fun fact: als je het geen hele maand volhoudt, zijn de voordelen alsnog (deels) zichtbaar.

Onderzoek levert verrassende conclusie

De universiteit van Sussex wilde deze voordelen nogmaals evalueren en onderzocht daarvoor meer dan 800 mensen die een Dry January inlasten. Wat bleek? Acht maanden na deze maand zonder alcohol werd er nog steeds een stuk minder gedronken dan voordien.

Daarnaast lieten de deelnemers optekenen dat ze sinds die ‘droge maand’ minder vaak dronken werden dan daarvoor. Dit had volgens henzelf vooral te maken met een groter gevoel van controle over hun eigen drinkgedrag.

Opvallend genoeg werd deze langetermijnverandering in de alcoholconsumptie ook waargenomen bij de deelnemers die er niet in slaagden om de hele maand alcoholvrij te blijven. Het verschil is dan weliswaar kleiner, maar het is er wel degelijk. Laat dat echter geen excuus zijn en probeer vooral om wél de hele maand vol te houden, you got this. 

Een maand zonder alcohol: het overwegen waard

We begrijpen het: als je regelmatig een glas wijn of een mooie whisky inschenkt zit je er vast niet op te wachten om dit een maand te moeten missen. Maar wat is een maand op een heel mensenleven, zeker als je de rest van dat leven toch een tikje gezonder kunt doorbrengen?

Oke, even geen alcohol dus. Maar wat moet je dan wel drinken? Mocht je een beetje willen afvallen, probeer dan deze acht dranken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het onverwachte neveneffect van een maand zonder alcohol
Sluiten