Tessa Ham
Tessa Ham Sparen 1 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze goede voornemens voor 2022 leveren je geld op

Goede voornemens voor 2022. Volgend jaar gaan we écht vaker naar de sportschool, minder pizza eten en beter leren plannen. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw financiële voornemens? Welk financieel doel wil jij volgend jaar bereiken? Extra geld, dat is pas lekker.

Denk dit jaar ook eens aan goede voornemens voor je financiën.

Goede voornemens over geld

Om je op weg te helpen, geven we alvast vijf voorbeelden van financiële voornemens. Kies uit welke bij jou past en lees hoe je ze behaalt.

1. Creëer een fuck off-fonds

Uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders denkt geen onverwachte uitgaven van 2.000 euro op te kunnen vangen. Is dat bij jou ook het geval? Dan kun je het creëren van een fijne buffer mooi toevoegen aan je goede voornemens. Als je klaar bent om nog een stapje verder te gaan, dan is er het fuck off-fonds. Alleen vanwege de naam al een cool voornemen.

Een fuck off-fonds is een bedrag waarmee je een bepaalde periode (bijvoorbeeld zes maanden) je vaste lasten kunt betalen, zodat je de vrijheid hebt om uit een vervelende situatie te stappen. Je kunt dan bijvoorbeeld met een baan stoppen als je er echt niet meer gelukkig bent.

In andere woorden: met een fuck off-fonds heb je de vrijheid om het leven op jouw voorwaarden te leven, zónder geldzorgen.

2. Leef gezonder én bespaar geld

Waarom zou je niet twee goede voornemens combineren? ‘Gezonder leven’ is elk jaar weer één van de meest populaire goede voornemens. Maar heb je je al gerealiseerd dat je hiermee vaak ook geld bespaart? Door bijvoorbeeld vaker te gaan lopen of fietsen in plaats van met de auto te gaan, bespaar je geld voor de benzine.

En als je stopt met frisdrank, snoep, koekjes of bijvoorbeeld roken, zal je meer geld besparen op je boodschappen. Nu je weet dat je niet één, maar twee goede voornemens waarmaakt, is het makkelijker om ze vol te houden.

3. Een betere relatie met geld

Hoe die betere relatie met geld er precies uitziet, ligt helemaal aan hoe je er momenteel over denkt. Misschien vind je het stom en ingewikkeld, en durf je eigenlijk niet op je bankrekening te kijken. Dan is de eerste stap grip op je financiën te krijgen door middel van een Excel-bestand, pen en papier of een budget-app.

Heb jij al overzicht over je financiën? Dan kan een volgende stap het formuleren van spaardoelen zijn. Dit gaat ervoor zorgen dat je geld als een middel ziet om je doelen te bereiken en geven je meteen extra motivatie om flink te sparen in 2022.

Een ander goed voornemen is om goed na te denken over jouw overtuigingen over geld. Kloppen deze wel? Veel voorkomende misvattingen zijn bijvoorbeeld dat je niet kunt genieten van het leven zonder geld uit te geven, of dat alle rijke mensen snobs of criminelen zijn.

4. Meer verdienen

Vaak ligt de focus bij mensen op sparen en besparen als ze goede voornemens op het gebied van geld bedenken, maar je kunt natuurlijk ook meer gaan verdienen om financiële ademruimte te creëren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Door in 2022 eens goed te gaan onderhandelen over je salaris bijvoorbeeld. Of voor een carrièreswitch te gaan waar je meer verdient, een eigen bedrijf te beginnen, passief inkomen te genereren of een side hustle op te starten. Laat je niet tegenhouden door de coronacrisis, al kun je er natuurlijk wel rekening mee houden.

5. Laat jouw geld voor je werken

Je kunt hierbij denken aan investeren in vastgoed, beleggen of je huis verduurzamen om je maandlasten naar beneden te brengen. Je kunt je geld ook voor je laten werken door te investeren in jezelf. Door extra kennis op te doen via online cursussen, webinars of zelfs een opleiding bijvoorbeeld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.