Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 25 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo stoomt Verstappen zich lichamelijk klaar voor het nieuwe F1-seizoen

Het is dik tweeënhalve maand geleden dat Nederlands trots Max Verstappen wereldkampioen werd. Over een paar weken staat de eerste GP wedstrijd in Bahrein op de planning. Hoe traint een Formule 1-courreur tijdens de winterstop?

Leunen de coureurs tijdens de winterstop alleen maar achterover om te genieten van een paar weken rust? Echt niet. Terwijl de nieuwe auto’s voor het volgende seizoen gepresenteerd worden, werken de coureurs keihard aan hun uithoudingsvermogen en hun lichaam.

De verschillende trainingen van Max Verstappen

We nemen een kijkje in de drie verschillende trainingsmethodes van wereldkampioen Max Verstappen.

Cardio

Als Formule 1-coureur is het belangrijk om niet al te zwaar door het leven te gaan. Hoe lichter je bent, hoe lichter de auto op de weg ligt en dat is weer voordelig voor de snelheid. Het is voor Max dan ook belangrijk om cardio in zijn trainingsregime te verwerken en dat doet hij onder andere door te joggen.

Voor Verstappen overigens geen uren bikkelen op een loopband, maar juist tijdens het trainen genieten van de mooiste uitzichten. In de bovenstaande video zien we hoe hij rent langs een klif in Monaco. We kunnen mindere plekken bedenken om te trainen.

Een andere manier van cardio laat hij zien in een de bovenstaande Instagram-video. Je ziet hoe hij gebruik maakt van een ski machine. Bij deze intensieve workout gebruik je het hele lichaam en train je op een explosieve, uitputtende manier. Een uitstekende manier om aan je uithoudingsvermogen en algehele fitheid te werken.

Dit verdienen Verstappen, Hamilton en alle andere F1-coureurs in 2022

Krachttraining

Max Verstappen doet ook aan krachttraining om sterk te blijven. Onlangs deelde hij een video van een aantal oefeningen, maar de reacties waren niet mals: de uitvoering van de oefeningen die hij in deze video laat zien zijn volgens zijn volgers niet om over naar huis te schrijven.

Zuurstofbeperkende training

Een paar dagen geleden deelde Max een aantal foto’s waar hij een masker draagt tijdens het sporten. Sporten met een masker waarbij hij aardig wat weg heeft van DC-slechterik Bane, hoe zit dat precies?

Hij draagt dit masker niet om beschermd te blijven tegen het coronavirus, maar maakt gebruik van de voordelen van oxygen restriction training. Deze zuurstofbeperkende manier van trainen zou ervoor zorgen dat je leert om te gaan met een mindere zuurstoftoevoer, waardoor jouw lichaam leert om de maximaal haalbare hoeveelheid zuurstof op te nemen, lezen we hier.

Door meer van zijn ademhalingssysteem te eisen, traint Max zijn lichaam om om te gaan met de fysieke eisen van een Formule 1-race. Hij leert hiermee onder andere zijn ademhaling beter beheersen en kalmer blijven als zijn ademhaling tijdens een race onder grote druk komt te staan.

Focus op ademhalen

Dat je ademhaling een belangrijk onderdeel van je gezondheid is, weet ook Chris Hemsworth. De Marvel-acteur deelde al eerder dat hij fan is van koud douchen, omdat je daar beter door leert ademhalen en daar profiteert hij dan weer van tijdens het trainen.

Wat hij daar verder nog over te vertellen heeft, lees je hier: 2 pro-tips van superheld Chris Hemsworth waarmee je alles uit je training haalt.

Last van stress? Deze ademhalingsoefening van de Navy SEALs gaat je helpen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.