Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Shang-Chi is de nieuwe Iron Man: ‘Marvel lanceert Agents of Atlas’

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings een redelijk succes noemen zou een understatement zijn. De film is een megasucces, en dat smaakt naar meer. En dat gaan we krijgen ook. De Aziatische Avengers komen eraan: de Agents of Atlas.

Voor Marvel Studios was de film een risicovol experiment: zijn consumenten bereid om ondanks de pandemie massaal naar de bioscoop te komen?

Shang-Chi smaakt naar meer

Het antwoord is duidelijk een volmondige ‘Ja!’ Shang-Chi heeft alle verwachtingen overtreffen en brak zelfs een record met het eerste bioscoopweekend. De film doet het zelfs zo goed dat Sony besloten heeft om Venom: Let There be Carnage nog eerder uit te brengen.

Simu Liu en vooral Tony Leung stalen de show. Vooral Shang-Chi zelf, het personage van de 32-jarige Liu, gaat een veelbelovende toekomst binnen het Marvel Cinematic Universe tegemoet.

Marvel koos met Shang-Chi ervoor om nieuwe genres en meer diversiteit naar het MCU te brengen, en dat heeft duidelijk geloond. Van de post-credits scène tot de torenhoge bioscoopcijfers: studiobaas Kevin Feige gaat ongetwijfeld doorpakken.

Shang-Chi verslaat alle Marvel-films met recordscore onder publiek

Iron Man achterna met Agents of Atlas

De grote vraag is dan ook what’s next? Iron Man legde in 2008 de basis voor The Avengers. Als we in de comics duiken en naar sterk aanhoudende geruchten luisteren, dan wijst alles erop dat Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings hetzelfde doet voor een ander superhelden-team: de Agents of Atlas.

Dat is een Aziatische equivalent van de Avengers, gelanceerd in 1978. Door de jaren heen kregen ze geregeld hun eigen comics, of kwamen ze voorbij in de strips van andere Marvel-helden.

Agents of Atlas Aziatische Avengers Marvel Shang-Chi and the legend of the ten rings Marvel Simu Liu
De meest recente versie van het team (Afbeelding: Marvel Comics)

WandaVision en alle leden

De meest recente iteratie komt uit 2019, en heten de New Agents of Atlas. Het team is samengesteld door Jimmy Woo, beschreven door fans als de ‘Aziatische Nick Fury’. Precies: die we kennen uit WandaVision!

Het team bestaat uit de volgende leden:

  • Lei Ling (Aero), een Chinese heldin met op de wind gebaseerde krachten
  • Amadeus Cho (Brawn), een Koreaans-Amerikaanse supergenie en voormalig Hulk
  • Dan Bi (Crescent and Io), een Zuid-Koreaanse heldin en haar magische beer
  • Seol Hee (Luna Snow), een Zuid-Koreaanse K-Pop Idol met op ijs gebaseerde krachten
  • Shang-Chi, de meester van Kung Fu
  • Cindy Moon (Silk), een Koreaans-Amerikaanse Spider-Woman
  • Lin Lie (Sword Master), Chinese mystieke held met zwaarden
  • Pearl Pangan (Wave), een Filipijnse watermanipulator
  • Ami Han (White Fox), een Zuid-Koreaanse superspion

Marvel-ster Shang-Chi tackelt haters op sociale media met hilarische tweets

Marvel Studios maakt plannen

Pak er een gezonde korrel zout bij, maar meerdere geruchten en geluiden van insiders wijzen erop dat Marvel Studios een vergelijkbaar team op wil gaan zetten in zijn bioscoopfilms en series op Disney+.

Naar verluidt is studiobaas Kevin Feige met de eerste plannen bezig voor de Agents of Atlas. Naar verluidt zal ook in de films Jimmy Woo het team bijeen gaan roepen, opnieuw gespeeld door Randall Park. De leden bestaan in ieder geval uit Aero, Wave en Cho, degene die uiteindelijk volgens betrouwbare bronnen Mark Ruffalo’s Hulk gaat vervangen. Zo heeft ook Banner na Hawkeye, Captain America en Black Widow zijn eigen opvolger.

Agents of Atlas Aziatische Avengers Marvel Shang-Chi and the legend of the ten rings Marvel Simu Liu
Onder andere Cho (onderaan) en Aero (midden met cape) (Afbeelding: Marvel Comics)

Vervolgfilm als debuut?

Aero, de Chinese superheldin, maakt naar verluidt als eerste haar debuut. Naast haar windkrachten die aan The Last Airbender doen denken is ze een succesvolle architecte die geholpen heeft met het bouwen van Shanghai.

Naar verluidt gaan The Agents of Atlas al samenkomen in de vervolgfilm van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Of althans, dat is volgens insiders de optie die Marvel Studios aan het overwegen is.

Het was je misschien al opgevallen dat Shang-Chi niet genoemd wordt als lid van de Agents of Atlas, terwijl dat dus wel in de comics zo is. Dat komt doordat Marvel Studios hem toe wil gaan voegen aan de Avengers. Wat dat betekent voor zijn betrokkenheid bij het Aziatische team is op dit moment onduidelijk.

Korrel zout en onvermijdelijke stappen

Maar goed, neem alles wat hierboven staat met een korrel zout. Hoe betrouwbaar de bronnen ook zijn, we kunnen er niet omheen dat Marvel Studios nog maar net heeft kunnen verwerken dat Shang-Chi een megasucces is. We gaan pas over enkele jaren de eerste vruchten van alle hierboven geschreven plannen zien, dus er kan nog een hoop veranderen.

Maar dat Shang-Chi een grote impact gaat hebben op het Marvel Cinematic Universe, is duidelijk en compleet logisch. Marvel moest op zoek naar manieren om het MCU verfrissend en divers te houden. Het moge duidelijk zijn dat men een fantastische eerste stap in die richting heeft gezet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.