Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: vrouw Michael Schumacher doet boekje open in docu

Netflix heeft eindelijk de langverwachte documentaire Schumacher uitgebracht, over Michael Schumacher. Zijn vrouw doorbreekt voor het eerst de stilte, maar verwacht geen kritisch portret vol nieuwe inzichten.

Mick Schumacher heeft de achternaam van zijn vader weer teruggebracht naar de Formule 1. Hij racet voor Haas F1, een Amerikaans team dat samenwerkt met Ferrari.

Michael Schumacher: levende legende

Precies, het team waarvoor zijn vader zo vaak titels scoorde. Hoe goed Mick het ook goed, zijn vader overtreffen is zo goed als onmogelijk. Michael Schumacher is en blijft een ware legende.

De beste man leeft nog steeds, maar over zijn exacte gezondheidssituatie is weinig of niks bekend. Tijdens een skiongeluk liep de Formule 1-coureur hersenletsel op. Sindsdien heeft de familie Schumacher zijn privacy fel bewaakt.

Toch krijgen fans vanaf vandaag iets meer antwoorden. Op Netflix is nu namelijk Schumacher te streamen, een gloednieuwe docu over Michael Schumacher. Daar zijn er meer van, maar dit is de eerste die in samenwerking en met de goedkeuring van zijn familie is geproduceerd.

Netflix dropt waargebeurde oorlogsfilm over geheime leger Churchill

Vrouw doorbreekt stilte op Netflix

Zijn echtgenote, Corinna Schumacher, komt ook uitgebreid aan het woord. “We wonen samen thuis, we revalideren en doen alles zodat het Michael goed gaat en zodat hij de aanwezigheid van onze familie voelt”, vertelt Corinna in de documentaire.

Ook het ongeluk van Michael komt aan bod. “Ik heb God nooit verweten dat dat is gebeurd. Het was gewoon echt pech. Meer pech kun je in het leven niet hebben”, aldus de vrouw van de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1. “De sneeuw is niet goed, we kunnen ook naar Dubai vliegen”, had de coureur nog kort voor het tripje geopperd. Wat nou als…

Verwacht echter niet opeens uitgebreid de huidige Michael te zien. Schumacher is vooral een terugblik op zijn epische en stormachtige carrière binnen de racesport. “Het is belangrijk dat hij kan genieten van zijn privéleven, zo goed als dat gaat. Michael heeft ons altijd beschermd, nu beschermen we hem.”

Recensies zijn… pittig

De eerste recensies benadrukken die focus. Schumacher geeft fans niet de antwoorden waar ze al jaren naar vragen. “Hoewel deze Duitse documentaire over de zevenvoudig Formule 1-kampioen weinig licht werpt op zijn huidige toestand… is het een fascinerend en verhelderend portret van de nauwgezette planner, felle concurrent en vastberaden coureur,” zo concludeert filmrecensent James Croot.

Overigens zijn de eerste paar recensies lang niet allemaal positief. Het lijkt erop dat Netflix de Schumacher-familie een hoop controle over de toon en inhoud moest geven om überhaupt samen te kunnen werken. Oftewel, het is meer sentimentele marketing dan een kritische docu. Prima, maar houd dat wel in je achterhoofd tijdens het kijken.

Of, zoals Robbie Collin van de Daily Telegraph het vrij hard samenvat: “A robotic positioning exercise for the Schumacher brand.” Au! Je kunt nu zelf een oordeel gaan vellen op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.