Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Marvel’s ‘experiment’ slaat aan: Shang-Chi breekt bioscooprecord

Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings-ster Simu Liu vond het aanstootgevend dat Disney-CEO Bob Chapek de film een experiment noemde. Toch lijkt het experiment bijzonder geslaagd, met een opvallend sterk weekend in de bioscopen.

Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings is een fantastische film. Een verfrissend avontuur vol keiharde martial arts-actie die spectaculair in beeld is gebracht. Vol invloeden die ervoor zorgen dat elke zorgen rondom enige Marvel-overkill overboord gegooid kan worden.

Shang-Chi and The Legend of the Ten Rings

Wij zijn niet de enigen die enthousiast zijn over de film. De Amerikaanse recensies waren over het algemeen al zeer positief, en nu blijkt dat Shang-Chi het godzijdank ook erg goed doet in de bioscopen.

We zitten nog steeds midden in een pandemie. Films die vele sequels verdienen sneuvelen links en rechts doordat de bioscopen deels gesloten of leeg blijven. Zonde.

Gelukkig lijkt de nieuwe film van Marvel Studios die dans te ontspringen. Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings kwam uit in een weekend dat normaliter niet echt populair is onder Hollywood-studio’s.

Pokémon dropt serie voor volwassenen met alle regio’s uit de games

Bioscooprecord gebroken

Het zogenaamde Labor Day-weekend. Doordat Amerikanen vaak wel wat beters te doen hebben dan naar de bios gaan, ontwijken studio’s normaliter de laatste weken van augustus en de eerste weken van september.

Marvel besloot het anders aan te pakken, en met succes. Shang Chi and the Legend of The Ten Rings heeft namelijk ondanks de pandemie een record gebroken.

Wat bioscoopomzet betreft was de vorige recordhouder voor het Labor Day-weekend een film van Rob Zombie, Halloween, uit 2006. Die leverde destijds 30.6 miljoen op van vrijdag tot en met maandag. Zonder virus dat roet in het eten kon gooien.

Pre-pandemie

Dit jaar bracht Marvel Studios voor het eerst een film in september uit. Met succes: Shang- Chi leverde afgelopen weekend maar liefst 71.400.000 dollar 0p, en dan is de laatste dag van het feestweekend nog niet eens meegeteld.

Op de tweede plek stond de horror-reboot Candyman, met ‘slechts’ 10.550.000 dollar.

Daarmee heeft de film dus een pre-pandemic-record gebroken. Iets wat je anno 2021 zelden ziet gebeuren. Juich echter niet te vroeg. Dat record heeft Marvel vooral te danken aan de ongebruikelijke releasedatum van Shang-Chi, hoe goed de film het ook doet.

Dit moet je zien: de beste vechtscènes uit Marvel films op muziek van ABBA

Baas boven baas: Black Widow

Je hebt altijd baas boven baas. Als je vanaf het begin van de pandemie in Amerika rond maart 2020 kijkt, dan is er één film die een beter eerste weekend scoorde. Dan hebben we het over Black Widow, met 80 miljoen dollar.

Wel weet Shang-Chi net Fast and Furious 9 te verslaan, die 70 miljoen bij elkaar sprokkelde in het eerste weekend. Daarmee heb je de top drie van de pandemie te pakken.

Experiment geslaagd

De grote vraag is: hoe goed gaat Shang-Chi and the Legend of The Ten Rings het de komende weken doen?

Marvel en Disney hebben het al meermaals een belangrijke film voor de toekomst genoemd. Hoe goed Shang-Chi het gaat doen, zal grotendeels bepalen wat in de toekomst de strategie van de studio gaat zijn wat nieuwe blockbusters betreft. Vooralsnog lijkt het een zeer geslaagd experiment, hoe erg de hoofdrolspeler dat labeltje ook hekelt.

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.