Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 5 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Pisco, het ‘geheime’ drankje uit Peru dat cocktails een boost geeft

Wie nog nooit gehoord heeft van Pisco, heeft de laatste jaren geen voet gezet in de betere cocktailbars. Ooit het best bewaarde geheim van Peru, nu is het wereldwijd doorgebroken als geliefde basis voor menig smaakvolle cocktail. Manners tikte van een paar van deze cocktails weg en werd verliefd.

Het is niet voor niets de nationale drank van Peru. Het begon allemaal in de gelijknamige stad, als aguardiente de Pisco. Omdat veel wijnen de internationale transporten niet konden overleven, maakten ze een versterkte wijn in de categorie van cognac. Deze gedestilleerde wijn van lokale druiven bleek zo lekker dat hij geliefder werd dan de wijnen die als basis dienden.

Pisco, zoals het drankje al snel bekend kwam te staan, is fruitiger en bloemiger dan een cognac en dat combineert heel goed als mixdrank in cocktails. Waar je een paar decennia geleden nog bijna nergens buiten Peru het drankje kon kopen, vind je vandaag de dag in bijna elke goede cocktailbar de heerlijkste cocktails met dit goedje.

Pisco steeds populairder als ingrediënt voor verfijnde cocktails
De nationale trots van Peru (Afbeelding: Spirit of Peru)

De bekendste is de Pisco Sour. Mix een goede versie van het Peruviaanse drankje met limoensap en eiwit, en je geniet. Rosalia’s Menagerie in Amsterdam maakt een uitstekende versie die volgens de Peruvianen kan concurreren met de beste cocktailbars in Lima.

Waarom je echt een Pisco Sour moet proberen

Ik zal je proberen mee te nemen in wat er gebeurt als je een Pisco Sour proeft. Til het glas op en hou het tegen het licht. Onderin zie je een limoengroene gloed die je lonkt, bovenop zweeft een luchtige wolk van eiwitschuim. Je brengt het glas naar je mond en neemt een slok. Het Peruviaanse drankje en limoensap dompelen je onder in de spirit van Peru en met je ogen dicht laat je de afdronk tot je komen. Vervolgens voert de wolk van eiwit je mee over de oceaan, waarna je op de rug van de condor tot grote hoogten suist, boven de wolken, over het Andes-gebergte tot je diep in de ziel van Peru landt. Herhaal dit tot je glas leeg is en bestel er nog een.

Pisco steeds populairder als ingrediënt voor verfijnde cocktails
Met Pisco bouw je een feestje voor je smaakpapillen (Afbeelding: Spirit of Peru)

Natuurlijk zijn er ook andere cocktails met Pisco, dus wie van variatie houdt, kan genoeg recepten vinden via Google. En wie te lui is om zelf aan de slag te gaan: er zijn genoeg cocktailbars die creatief aan de slag zijn gegaan met Pisco en hun eigen variatie bedachten. Bij Rosalia’s Menagerie zijn ze groot fan van Pisco en ze maakten er hun eigen signature cocktails mee.

We proefden er twee die allebei bijzonder lekker waren. Probeer eens een Pisco-cocktail en word ook verliefd. In Peru schijn je zelfs een heuse Pisco-trail te hebben die je langs de bijzonderste bars voert. Wow, sign me up! Of koop een fles bij de betere slijterijen en maak je eigen cocktails.

Recept Pisco Sour

  • 50 ml Pisco
  • Versgeperst limoensap van 1 limoen
  • 10 ml suikersiroop (maak ik altijd zelf door suiker op te lossen in water)
  • 1 eiwit
  • IJsblokjes
  • Angostura Bitters
Pisco steeds populairder als ingrediënt voor verfijnde cocktails
Maak zelf eens een Pisco Sour (Afbeelding: Spirit of Peru)
  1. Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker
  2. Schud een halve minuut
  3. Schenk de inhoud (zonder de ijsblokjes) in een gekoeld glas en doe er als laatste enkele druppels Angostura Bitters op.

Check ook deze unieke reisbestemmingen voor foodies; van Sevilla tot Peru.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.