Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

De top 10 beste Marvel films volgens IMDb en Rotten Tomatoes

Nu Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings uit is kunnen we terugblikken op meer dan twintig Marvel films. Je kunt ze bijna allemaal op Disney+ streamen, sinds kort ook de X-Men titels.

De beste Marvel-films

Maar welke zijn het best? We zetten de top 10 volgens IMDb voor je op een rijtje. Perfect voor de wintermaanden!

10. X-Men: First Class (IMDb: 7.7)

De X-Men films zijn technisch gezien geen onderdeel van het MCU. Toch zijn het wel Marvel-personages en daarmee ook Marvel-films. Zeker nu de rechten weer terug zijn bij Disney komen de twee werelden in de toekomst onvermijdelijk samen. De reboot X-Men: First Class bewijst op brute wijze waarom elke Marvel-fan daar hartstikke blij mee moet zijn. Vooral de band tussen Charles Xavier en Magneto is fascinerend.

9. Captain America: The Winter Soldier (IMDb: 7.7)

Voor Anthony en Joe Russo scoorden met Infinity War en Endgame leverden ze het fantastische Captain America: The Winter Soldier af. Een thriller die liet zien dat het MCU niet enkel uit eenheidsworst bestaat, door een andere genre aan te grijpen. Volgens veel critici is dit misschien wel de beste MCU film. Het aandeel van gebruikers in de stemmen op IMDb zorgt er echter voor dat The Winter Soldier op de 8e plaats blijft steken.

8. Captain America: Civil War (IMDb: 7.8)

Captain America: Civil War was controversieel onder de fans, maar de film weet ondanks zijn tekortkomingen toch te scoren op IMDb. De band tussen Bucky en Steve en de strijd tussen Iron Man en Captain America zorgden ervoor dat we niet voor de zoveelste keer een cliché gevecht met een bad guy hoefden te slikken.

7. Thor: Ragnarok (IMDb: 7.9)

Wat is Taika Waititi toch een held. Naast het fantastische What We Do in the Shadows en de finale van The Mandalorian leverde hij afgelopen decennium ook Thor: Ragnarok af. Waar de eerste twee delen uit de Thor trilogie vrij matig waren, wist Waititi met een flinke dosis humor het personage een stuk interessanter te maken. Wat een kleurrijke film!

6. X-Men: Days of Future Past (IMDb: 8.0)

Ook X-Men: Days of Future Past is technisch gezien geen onderdeel van het MCU. Days of Future Past is het vervolg op First Class, en weet diepgang aan het verhaal toe te voegen op een manier waar de andere Marvel films nog wat van kunnen leren. Zonder aan popcorn-gehalte in te leveren kregen fans een ijzersterke en complexe film gereserveerd waarin Wolverine volop in de schijnwerpers stond. Plus: films die tijdreizen goed tackelen zijn uiterst zeldzaam!

5. Guardians of the Galaxy (IMDb: 8.0)

James Gunn heeft met Guardians of the Galaxy een unieke Marvel-film afgeleverd, vol humor en muziek. Het was een risico voor Disney, gezien de superhelden uit deze film niet bekend waren onder het grote publiek. Dat ze ooit obscuur waren is nu bijna niet meer voor te stellen, want Gunn boekte met Guardians of the Galaxy een megasucces.

4. The Avengers (IMDb: 8.0)

We komen in de top 3! The Avengers verdient absoluut deze hoge positie, gezien het de eerste keer was dat we de superhelden samen zagen komen. Het eerste van de zovele events. Nu zijn we dit soort peperdure en grootschalige ensemble-films gewend, maar destijds was het verbluffende prestatie. Waar de latere films meer op politiek en complexere verhalen leunden, is The Avengers echt comicbooky. Aliens, veel actie en vooral niet te moeilijk doen. Heerlijk!

3. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Op de derde plek komt ijzersterk Shang-Chi binnen, waardoor de top drie niet langer alleen uit Avenger-events bestaat. De gloednieuwe Marvel-film brengt de nodige verfrissing naar het MCU, met brute martial arts-actie en een hoop nieuwe gezichten. Gaat het zien!

2. Avengers: Infinity War (IMDb: 8.5)

De top twee bestaat nog steeds volledig uit het tweeluik waarmee de eerste tien jaar aan Marvel films werd afgesloten, de ultieme climax. De Avengers die samen komen om de strijd aan te gaan tegen Thanos. In Infinity War zien we de aanloop naar de finale, waarvan het einde een klap in het gezicht van de fans was.

1. Avengers: Endgame (IMDb: 8.5)

Gelukkig liet Avengers: Endgame op unieke wijze zien dat het toch nog allemaal goed komt. Het is vrijwel onmogelijk om jaren aan nostalgie, emotie en verhaallijnen op een bevredigende wijze samen te brengen, maar toch zijn Anthony en Joe Russo daar volledig in geslaagd. Niet elk moment was even sterk, maar zoveel personages op zo’n emotionele wijze samen brengen is prestatie van formaat. De Russo broers schreven hiermee filmgeschiedenis! Het zal lang duren voor Disney opnieuw heeft opgebouwd naar een climax van dit niveau, en het is maar de vraag of men dan dezelfde impact weet te realiseren…

Top 10 Marvel films op Rotten Tomatoes

En de critici? Hun recensies worden samengevoegd op Rotten Tomatoes, met de onderstaande top 10 als resultaat.

  1. Black Panther – 96 procent
  2. Avengers: Endgame – 94 procent
  3. Iron Man – 94 procent
  4. Avengers – 92 procent
  5. Thor: Ragnarok – 93 procent
  6. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings – 92 procent
  7. Spider-Man: Homecoming – 92 procent
  8. Guardians of the Galaxy – 92 procent
  9. The Avengers – 91 procent
  10. Spider-Man: Far from Home – 90 procent

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.