Alrik de Jong
Alrik de Jong Eten & Drinken 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ook wespen gemist tijdens de barbecue? Dit is de oorzaak

Je hebt tijdens een barbecue ongetwijfeld gemerkt dat er dit jaar minder wespen zijn dan normaal. Een aaneenrijging van weersextremen is daarvan de belangrijkste oorzaak, concludeert Nature Today.

Niets zo irritant als een kolonne wespen die je barbecue komt verpesten. Ze komen niet alleen op zoetigheid af, maar lijken nog eens extra wild te worden van vlees. Dit jaar waren er verrassend weinig. En nee, dat voelt ook weer niet goed. Want net als de bij, is ook de wesp een belangrijk beestje.

Wespen een weersextremen

De hoeveelheid wespen varieert sterk van plaats tot plaats, maar dit jaar lijkt het aantal wespen in heel Nederland op een zeer laag niveau te liggen. Een rondgang van Nature Today langs bestrijdingsdiensten in verschillende regio’s bevestigt dat beeld. Het aantal meldingen van wespennesten komt niet verder dan 15 tot 20 procent van het aantal dat in een ‘gemiddeld’ jaar gemeld wordt. Het gaat zowel om de gewone wesp als de Duitse wesp, maar ook om de hoornaar.

Nature Today zet de weersomstandigheden dit jaar op een rijtje. In februari was het intens koud en kon er geschaatst worden. Daarna werd het direct zeer warm voor de tijd van het jaar. Ook eind maart was het bovengemiddeld warm, waarna het in april en mei weer erg koud was. In Juni was er recordhitte met extreme buien. Al met al leidde dat ertoe dat veel wespen te vroeg uit hun winterslaap ontwaakten en te weinig insecten konden vinden voor de larven. Ze konden niet goed een nest starten of hebben de kou en nattigheid niet overleefd. Veel nesten zijn op die manier ‘uitgedoofd.

Functie van de wesp

“Als de bij sterft, heeft de mens nog maar vier jaar te leven”, zei Albert Einstein. Zo belangrijk wordt de wesp niet ingeschat, maar het beestje heeft wel degelijk een belangrijke functie. “Ze vangen vliegen en muggen en eten ook eikenprocessierupsen en de vlinders daarvan”, aldus Nature Today.

Hopen dat ze volgend jaar weer terug zijn, dit jaar nog even genieten van de rust. Lees in dit artikel de barbecue-trends van 2021.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.