Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 1 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Dé barbecue-trends en tips van 2021 volgens bbq-professionals

Je merkt het misschien nog niet echt aan het weer, maar de zomer is begonnen. En dat betekent barbecueën. Wij Nederlanders zijn er gek op en sloven ons graag uit boven een bak gloeiende kolen. Zodra het weer kan, wil je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Daar gaan wij je bij helpen met dé bbq-trends van deze zomer.

Daar hebben we enige hulp bij gekregen van Deliveroo. Zij hebben een aantal barbecue-experts gevraagd wat je moet doen om deze zomer indruk te maken op je vrienden en familie. Daarnaast hebben ze ook nog onderzoek gedaan naar onze barbecue gewoontes.

Groente is het nieuwe vlees

Hieruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat we de barbecue nog steeds vooral associëren met vleesgerechten, maar dat we wel meer open staan voor groente. 70% geeft aan geen enkel probleem te hebben met groenvoer op het rooster. Bijna de helft van de ondervraagden is er zelfs van overtuigd dat een vegetarische barbecue-maaltijd minstens net zo lekker kan zijn als barbecue-maaltijd met vlees.

10 verrassend lekkere hamburger-toppings voor bij de barbecue

Barbecue-expert Bram Hoogers van Wally Wally Burgers sluit zich daarbij aan. Volgens hem wordt experimenteren met pure groenten dan ook dé bbq-trend van 2021. Zijn advies is om de groenteboer leeg te kopen en lekker wat dingen te gaan proberen. Wees creatief en durf te experimenteren. Alvast een paar tips; ingesneden aubergine met miso, pompoen met pesto, geblakerde prei of paprika, gepofte aardappel en bloemkoolsteak.

Barbecue op de juiste temperatuur

Of je nu voor vlees of groente gaat, de temperatuur is altijd het allerbelangrijkste. Brandon Woodruff, van smokehouse en bbq-restaurant Pendergast, raadt dan ook aan om twee zones te maken op je barbecue. Zo heb je meer controle en gril je de perfecte (bloemkool)steak.

Brandon adviseert om een mooi stuk vlees eerst afgedekt op de koelere kant te leggen. Wanneer hij de perfecte kerntemperatuur heeft bereikt, gooi je ‘em op de hete kant. Op die manier is hij perfect gegaard en heb je die mooie donkere buitenkant. Deze methode wordt reverse sear genoemd en is absoluut het proberen waard.

Barbecueën doe je rustig en op houtskool

Michael Kras van Roast Chicken Bar is het daar zeker mee eens, en benadrukt vooral dat je geen haast moet hebben. Neem de tijd en bereid alles goed voor. Het is zonde om het vuur enorm op te stokken zodat alles snel klaar is. Een gehaaste barbecue is nooit een succes. Wat de experts ook niet aanraden, zijn briketten. Dit is een echte no-go, want barbecueën doe je gewoon oldskool op hout of houtskool. Waarom? Voor die echte barbecuesmaak.

Hele kip van de barbecue of uit de oven: dit is de ultieme methode

Met deze tips en trends ben je klaar om deze zomer te gaan vlammen. Nu moet alleen het weer nog een beetje meewerken, al laat de echte barbecue-fan zich daar niet door tegenhouden. Uit het onderzoek van Deliveroo is namelijk gebleken dat 30% van de ondervraagden het niet uitmaakt of de zon schijnt of het regent. barbecueën kan altijd.

Barbecue laten bezorgen

Mocht jij er iets anders instaan en zie je het niet zitten om met je spatel in de regen te staan? Dan kun je het werk ook lekker uit handen geven. Bij Deliveroo vind je namelijk genoeg uitstekende barbecue restaurants. Zo kun je de steaks, burgers, ribs en groente ook gewoon bij je thuis laten bezorgen. Ter inspiratie vind je hieronder de top 10 bbq-gerechten van Deliveroo en bij welk restaurant je ze kan bestellen.

  1. Pork Loinback Ribs – Pendergast (Amsterdam)
  2. Bbq Thaise Saté – The Thai Orchid (Utrecht)
  3. Half Chicken – Roast Chicken Bar (Haarlem, Amsterdam)
  4. Honey BBQ Pork (Char Siu) – Full Moon City (Den Haag)
  5. Pork Stew & Fries – Hometown (Breda)
  6. Veal Spare Ribs – Blue Caribbean (Rotterdam)
  7. Brisket – Roffa Street Food Bar (Rotterdam)
  8. Spare Ribs BBQ – Green Egg Restaurant (Den Haag)
  9. Wally Burger – Wally Wally Burgers (Nijmegen)
  10. Asian Style Spare Ribs – The Bite Club (Nijmegen)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.