Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Shang-Chi een van best scorende Marvel-films ooit: ster reageert briljant

De reviews van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings zijn binnen, met een topscore op Rotten Tomatoes als resultaat. Hoofdrolspeler Simu Liu reageert op briljante wijze.

Marvel Studios is op dit moment het internet aan het veroveren met de eerste trailer voor Spider-Man: No Way Home. Voor het zover is komt echter eerst nog Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings uit. In Nederland al op 1 september, zelfs.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Shang-Chi belooft een nieuwe kant van het Marvel Cinematic Universe te gaan laten zien.

Meer Hong Kong-cinema en martial arts dan de vrij standaard Hollywood-actie die je van de andere films gewend bent. Tevens moet Shang-Chi, de held zelf dus, echt een van de nieuwe gezichten van het MCU gaan worden.

Maar pakt dat ook goed uit? Journalisten en filmrecensenten hebben eindelijk hun reviews mogen publiceren. Platform Rotten Tomatoes verzamelt ze allemaal, met één overkoepelende score als resultaat. Heeft Marvel goud in handen?

Topscore op Rotten Tomatoes

Het antwoord is een duidelijke ja. De film heeft een topscore van 92 procent op Rotten Tomatoes na 87 reviews. Oftewel, 92 procent van de recensies tot nu toe is positief.

De score schommelt tussen de 92 en 94 procent, maar de conclusie is duidelijk: Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is één van de best gerecenseerde Marvel-films ooit.

De beste Marvel-films

Black Panther staat nog steeds bovenaan, met een score van 96 procent.

Avengers: Endgame en Iron Man volgen met 94 procent en Thor: Ragnarok werd beloond met een solide 93 procent. Daarmee staat Shang-Chi dus op het moment van schrijven op de vierde plek. De laagst scorende MCU-film is Thor: The Dark World met 66 procent.

‘Bijna alles is raak’

“Het is Marvel die doet wat Marvel doet, maar deze keer is bijna alles raak — en dat is zeldzaam,” concludeert Tim Robey van Daily Telegraph.

Ook filmrecensent Nick Allen is enthousiast: “Shang-Chi past op zijn eigen manier in de bekende Marvel-verpakking, maar het heeft een immense soulfulness waar andere MCU-films, superheldenfilms en actiefilms in het algemeen van zouden moeten leren.”

Het is echt speuren naar negatieve recensies, tussen de tientallen positieve. Blijkbaar valt het einde echter tegen, als we Jon Negroni van Cinemaholics moeten geloven: “Het is triest om te zien hoe wat een spetterende stand-alone had kunnen zijn, zijn reis afmaakt als niet meer dan een pitstop naar iets veel beters.”

Tegelijkertijd is hij daarin één van de weinige recensenten die Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings niet beviel. De rest is juist positief over de blockbuster, einde en al.

Hoofdrolspeler reageert

Voor hoofdrolspeler Simu Liu kan zijn dag in ieder geval al niet meer stuk. Hij reageerde op de monsterscore met een hilarische verwijzing naar zijn ouders:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.