Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Marvel sust akkefietje tussen ster Shang-Chi en Disney-CEO

Begin volgende maand, op 3 september, komt Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings uit. De volgende grote Marvel-film die het Marvel Cinematic Universe naar een compleet nieuwe setting brengt.

Maar niet voor een verse dosis controverse. De hoofdrolspeler is namelijk niet blij met hoe Disney met zijn film omgaat.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Hong Kong-films en martial arts plus superhelden: wat wil je nog meer? De vorige MCU-film, Black Widow, kwam tegelijkertijd op Disney+ en in de bioscopen uit. Ja, je moest bijbetalen om de film te streamen vanaf je eigen bank, maar dat kon wel vanaf dag één.

De grote vraag was of Shang-Chi dezelfde behandeling krijgt. Het antwoord is nee, zo bleek het afgelopen weekend.

Disney’s experiment

Disney-CEO Bob Chapek maakte bekend dat de film eerst 45 dagen in de bioscopen gaat draaien en vervolgens pas naar Disney+ komt.

“We denken dat het eigenlijk een interessant experiment voor ons wordt, omdat de film maar een window van 45 dagen heeft,” aldus Chapek. Normaliter draaien films zo’n drie maanden in de bioscoop voor ze een bredere release krijgen. Vroeger was het zelfs zes maanden.

Dan denk je: klinkt logisch, dank Bob.

Hoofdrolspeler is niet blij

Maar Shang-Chi-ster Simu Liu is allesbehalve blij met de opmerkingen van de grote Disney-baas. Sterker nog, de 32-jarige acteur sloeg op Twitter terug middels een emotionele post.

De Shang-Chi-ster deelde enkele foto’s van achter de schermen met zijn Aziatische castmates, met erboven een duidelijke boodschap. Ze zijn geen experiment, ze zijn de “underdog; the underestimated.” Je kunt de hele tweet hieronder lezen:

Radiostilte en misverstand

Chapek had het over een experiment wat de logistiek van de film betreft, niet over het feit dat het de eerste Marvel-film met een Aziatische hoofdrolspeler is. Toch is Liu duidelijk niet blij dat Disney zulke risico’s neemt met wat de nieuwe Black Panther moet worden.

Nadien bleef het een aantal dagen stil in kamp Marvel en Disney, maar vannacht kon Marvel Studios-baas Kevin Feige niet onder de controverse uit. Hem werd tijdens de vroege première van de film naar Liu’s tweet gevraagd.

“Hij is geen verlegen man”, aldus Feige over Liu’s tweet. “Ik denk dat je in die specifieke tweet een misverstand ziet, en ik denk dat iedereen dat ziet. Het was niet de bedoeling. Het bewijs zit in de film en we gaan voor een homerun, zoals we altijd doen. Met de hoeveelheid creatieve energie die we erin steken en het budget, zijn er kosten noch moeite gespaard om deze origin story naar het witte doek te brengen.”

Marvel Studios neemt Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings dus bloedserieus. Het is niet zomaar een experimentje.

De toekomst voor blockbusters?

Het is onduidelijk of Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings meteen zonder extra prijskaartje te zien zal zijn op Disney+ na die 45 dagen. De verwachting is van wel. Het zou een interessant model zijn voor toekomstige Disney-blockbusters: fans de kans geven om films in de bios te zien, maar ook snel de bestaande hype benutten met een release op Disney+.

Shang-Chi moet uit gaan wijzen of die strategie ook financieel sense maakt. Dat is nog geen gedane zaak.

Je volgende favoriete maffia-serie komt naar Disney+

Te laat voor Disney+

Disney wilde de nieuwe Marvel-film enkel in de bioscoop uitbrengen vanwege de verwachting dat de pandemie in de herfst een kleinere rol zou spelen.

Door de opkomst van de Delta-variant en de recente stijgingen in het aantal besmettingsgevallen in Amerika is daar nog geen sprake van. Volgens CEO Bob Chapek is het nu echter logistiek gezien te laat om alsnog voor een release op Disney+ te kiezen.

Gaat Shang-Chi daardoor tegenvallen wat bioscoopomzet bevalt, of kan de film net zoals Free Guy gaan verrassen? Die Disney-film kwam ook enkel in de bioscopen uit en deed het afgelopen week verrassend goed. We gaan het begin september ontdekken.

Shang-Chi: alles wat je moet weten over Marvel’s nieuwe superheld

Op naar 3 september! Check in de tussentijd Simu Liu in actie op de rode loper:

Gizmodo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.