Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 25 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Nieuwe PlayStation 5 maakt huidige modellen overbodig’

De huidige versies van de PlayStation 5 worden later dit jaar uit de productie genomen, als we een bekende leaker moeten geloven. Sony heeft naar verluidt plannen voor een nieuw model met een bijzondere module.

Oké, niet schrikken, maar de PlayStation 5 werd alweer bijna drie jaar geleden aangekondigd. Dan hebben we het over april 2019. In november 2020 verscheen de opvolger van de PS4 dan eindelijk in de winkels. Althans, op papier. De praktijk zag er iets minder fraai uit.

PlayStation 5 en het chiptekort

We hebben het allemaal meegekregen: mede door het aanhoudende wereldwijde chiptekort was het de afgelopen twee jaar vaak praktisch onmogelijk om een PS5 te bemachtigen. Winkels als Coolblue moesten de zeldzame exemplaren die ze binnenkregen verloten, en zogenaamde scalpers profiteerden van de situatie door middels scriptjes toe te slaan en bemachtigde exemplaren voor een klein fortuin door te verkopen. Lang verhaal kort: Sony kon de vraag niet bijbenen, en de consument was daar het slachtoffer van.

‘Was’ ja, want begin dit jaar kwam de Japanse fabrikant met fantastisch nieuws. Het voorraadtekort van de gaming-console is volgens Sony namelijk officieel voorbij. Sinds begin 2023 zou het voor elke consument goed mogelijk moeten zijn om een PlayStation 5 zonder al te veel gedoe aan te schaffen.

Geen twee versies meer?

Sterker nog, je kunt eindelijk weer kiezen tussen de variant met én zonder disk drive, of schijflade, zoals we dat zo lelijk in het Nederlands noemen. Door het tekort moesten gamers de afgelopen jaren maar genoegen nemen met de versie die beschikbaar was. Ook als ze enkel digitaal gamen, en de enige beschikbare versie de duurdere variant met ondersteuning voor fysieke games was. Zuur.

Niet alleen kun je nu gewoon de versie van de PS5 bemachtigen die het beste bij je past, maar gaat die keuze in de toekomst helemaal wegvallen. Althans, dat is wat de bekende leaker Tim Henderson op Twitter beweert. Het gereputeerde account claimt namelijk dat Sony eind dit jaar met een nieuwe PlayStation 5 komt.

Henderson heeft het specifiek over een ‘gen 2’ versie van de console, dus niet een Pro- of Slim-variant zoals je normaal van PlayStations gewend bent. De nieuwe PS5 ligt naar verluidt vanaf september in de winkels en verschilt in één belangrijk opzicht van de huidige versies: hij voegt beide modellen samen.

Afneembare disk drive

De nieuwe versie heeft volgens de leaker een afneembare disk drive, of schijflade. Een soort module die je dus op de console kunt bevestigen. Dat is een significant verschil, want dat zorgt ervoor dat de Japanse fabrikant maar één console hoeft te produceren. Dat heeft gunstige gevolgen voor de beschikbaarheid, Sony hoeft dan immers niet twee varianten op voorraad te houden, en bovendien zal dat de kosten ook gaan drukken. Een verschil in kosten dat Sony waarschijnlijk zelf in zijn zak zal steken, maar wie weet.

Het is onduidelijk of de afneembare disk drive ook compatibel gaat zijn met de huidige Digital-versie van de PS5, maar dat zou ook betekenen dat Sony meer geld kan gaan verdienen aan consumenten die al die versie van de console in hun huiskamer hebben staan, omdat dat de enige versie is die ze konden bemachtigen. Nog even extra innen voor de mogelijkheid om fysieke schijfjes te kunnen gebruiken.

Zout en een hoop geduld

Maar goed, dat is pure speculatie, en laten we niet vergeten dat we het hier nog steeds over een claim zonder bewijs hebben. Gereputeerde leaker of niet, het blijft een lekker die er soms naast zit. Henderson heeft een prima reputatie, maar tot officieel nieuws vanuit kamp Sony kun je dit soort nieuws het beste met een flinke korrel zout nemen.

Desalniettemin klinkt het als een volstrekt logische en slimme zet. Het aanbod van de PlayStation 5 versimpelen en efficiënter maken is een no-brainer. Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat de PS5 wordt aangepast. Vorig jaar werd de console al van een nieuwe chip voorzien.

Reddit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.