Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 31 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Sony lanceert stilletjes een nieuwe versie Playstation 5

Het zijn spannende weken voor de Playstation 5. Sony heeft een nieuwe versie van de console op de planning staan, en zet daarmee waarschijnlijk de eerste stappen richting een oplossing voor het huidige chiptekort.

Het is in november alweer twee jaar geleden dat de Playstation 5 werd uitgebracht. Dat is bijna een derde van de levensduur van de vorige generatie Playstations.

Sony verandert Playstation 5

Toch is het nog altijd knap lastig om een exemplaar te bemachtigen. Wat dat betreft is het nog steeds de generatie van de Playstation 4, als je kijkt naar wat voor console de gemiddelde consument in zijn of haar woonkamer heeft staan.

Ondertussen zit Sony niet stil. De Japanse fabrikant heeft namelijk stilletjes opnieuw een aangepaste versie van de Playstation 5 uitgebracht. In 2021 veranderde de PS5 al iets.

Toen werd de console een stukje lichter, van 4.5 kilogram naar 4.2 kilogram. Het voornaamste verschil zat ‘m toen in de heatsink van de console.

Gewicht opnieuw omlaag

Nu is er in Australië weer een nieuwe versie van de Playstation 5 opgedoken. Dan hebben we het over de variant die discs slikt, met het nieuwe modelnummer CFI-1202A. De console is opnieuw lichter geworden, en weegt nu slechts 3.9 kilogram.

Daarmee is de spelcomputer maar liefst dertien procent lichter dan het origineel. Sterker nog, de disc-versie van de PS5 weegt nu evenveel als het originele digitale model.

Volgens Japanse winkelketens komen de nieuwe versies van beide PS5-varianten uit op 15 september, met de modelnummers CFI-1202A (Disc console) en CFI-1202B (Digital console).

Nieuwe chip?

Geen reden om direct te gaan staan juichen, zou je denken. Zolang je überhaupt geen Playstation 5 kunt bemachtigen heb je weinig aan Sony die stilletjes de hardware aanpast.

Opnieuw: zou je denken. Naar verluidt komen de nieuwe versies van de PS5 namelijk gepaard met een gloednieuwe 6nm-chip van AMD, de AMD Ryzen 7 6800U.

Die chip zal geen betere prestaties opleveren, maar is qua massaproductie wel veel beter beschikbaar dan de huidige chips die Sony gebruikt. Oftewel, in een wereld die geteisterd wordt door chiptekorten kan Sony eindelijk gas bijgeven en meer Playstations beschikbaar stellen.

15 september

Juich echter niet te vroeg. Dat Sony die nieuwe chip gaat gebruiken, is zo goed als zeker. Alleen komen de nieuwe versies die we hierboven bespraken dus pas op 15 september uit. Naast het gewicht weten we nog niks over de componenten in de consoles.

Het is slechts een kwestie van tijd tot iemand de nieuwe consoles bemachtigt en ze openschroeft. Hopelijk treffen ze dan de nieuwe chip aan, want dat zou geweldig nieuws zijn. En wellicht nog een reden waardoor de PS5 duurder is geworden.

Playstation 5 Pro

Zo niet, dan wordt de nieuwe chip volgens analisten pas ingezet voor een onvermijdelijke Playstation 5 Pro of Slim. Het is ergens zuur dat we het al over nieuwe modellen moeten hebben voordat überhaupt het origineel goed beschikbaar is geweest, maar als het tot een betere beschikbaarheid leidt dan zul je waarschijnlijk geen enkele gamer horen klagen.

Het is een kwestie van afwachten dus. In de komende dagen gaan we ongetwijfeld meer horen over de stille upgrades van Sony. Stil, maar hopelijk dus wel significant.

Echt relaxt je lokale speelgoedwinkel inlopen om een PS5 te kopen zit er echter hoe dan ook voorlopig niet in. Naar verluidt zullen chiptekorten nog tot diep in 2024 flinke gevolgen hebben. Zucht…

DualshockersHot Hardware

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.