Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 2 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Tiener harkt meer dan miljoen binnen met doorverkopen PS5 (en meer)

Het PS5-tekort is strontvervelend voor gamers die simpelweg next-gen willen gamen. Een zestienjarige Amerikaan zag echter juist een kans, en wist middels slinkse handel meer dan een miljoen om te zetten in 2020.

Vakkenvullen, krantenwijkje: als tiener heb je niet zoveel opties om geld te verdienen. Het blijft in de meeste gevallen bij vrij simpel uitvoerend werk, waarbij je niet al te veel hoeft na te denken. En: waarbij men vooral handjes nodig heeft, maar het verder niet echt uitmaakt wat je wel of niet kunt.

PS5-tekort

De schappen van je lokale supermarkt vullen tegen minimumloon? Een zestienjarige leerling uit New Jersey had daar geen trek in. Zoals we allemaal weten is de Playstation 5 na meer dan een half jaar nog steeds amper te vinden.

Honderdduizenden consumenten schrijven zich in voor een loting om überhaupt een kans krijgen om een exemplaar aan te schaffen. Als er al units te koop zijn, dan zijn ze telkens weer binnen een minuut uitverkocht. Hetzelfde zien we helaas ook, alhoewel in mindere mate, bij de Xbox Series X gebeuren.

Veel handige internetjongens zagen daar juist een kans in. Scalpers kopen met scriptjes massaal alle beschikbare Playstation 5-exemplaren op, om ze vervolgens door te verkopen tegen belachelijke meerprijzen.

Analist legt haarfijn uit waarom je voorlopig nog geen PS5 kan kopen

1.7 miljoen dollar

Terug naar de tiener uit New Jersey. Hij greep het console-tekort en de pandemie aan om eens bij te verdienen. En dan hebben we het niet over een paar tientjes. Max Hayden, zoals de handige jongen heet, wist volgens de Wall Street Journal maar liefst 1.7 miljoen dollar om te zetten met het doorverkopen van gewilde producten.

Niet alleen de Playstation 5, maar ook de Xbox Series X, Series S en Pokémon-kaarten. Hayden speelde op elk actuele tekort in. Zo verkocht hij ook fitnessapparatuur en heaters voor buiten. Vooral de PS5 en de next-gen Xbox waren echter lucratief. Hij verkocht er tientallen, vaak voor meer dan duizend dollar per stuk.

In totaal behaalde hij in 2020 een omzet van 1.7 miljoen dollar, waarvan hij 110,000 dollar winst kon innen. Niet slecht voor een tiener. Maar hij is ambitieuzer dan dat.

Vrienden in dienst

Sterker nog, hij heeft een loods gehuurd om producten op te slaan en heeft nu twee van zijn vrienden in dienst. De tiener is er veertig uur per week mee bezig, en verwacht in 2021 nog meer te gaan verdienen gezien de tekorten helaas nog steeds een ding zijn.

De rest van het verhaal over hoe de tiener te werk ging kun je hier lezen.

Een beetje heel erg smerig

Sinds de publicatie van Wall Street Journal zijn er ook een hoop kritische geluiden online te vinden, van onder andere gamingjournalisten die het belachelijk vinden dat er met zoveel bewondering over Hayden wordt geschreven. Vooral Kotaku wist op rake wijze het stuk van Wall Street Journal onderuit te halen.

En geef ze eens ongelijk. Ja, het staat buiten kijf dat de Amerikaan voor zijn leeftijd een indrukwekkend staaltje zaken doen heeft neergezet, maar hij maakt wel gebruik van een schrijnend probleem. Sterker nog, tiener of niet, handelaars als Hayden maken het probleem alleen maar erger.

Dus tja. Knap gedaan, maar wat ons betreft ga je weer vakkenvullen of op een iets vriendelijkere manier slim geld verdienen. Dan kunnen we hopelijk tegen 2023 ook een Playstation 5 kopen…

Het kan echt: zo speel je PS5-games op je PS4

WSJ

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.