Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 5 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Sony kondigt einde van Playstation 5-tekort aan

Sony heeft op het podium tijdens techbeurs CES eindelijk het einde van het grote Playstation 5-tekort aangekondigd.

Over drie maanden is het alweer drie jaar geleden dat we voor het eerst kennismaakten met de Playstation 5. In april 2019 kondigde Sony de gloednieuwe console aan. 12 november 2020 werd de opvolger van de Playstation 4 echt uitgebracht in de eerste markten, en een week later volgde de rest van de wereld.

Playstation 5: twee jaar tekort

Althans, op papier. In de praktijk is het namelijk al twee jaar lang behoorlijk pittig om een exemplaar te bemachtigen. Mede door het chiptekort dat praktisch elke industrie teistert is de vraag naar de PS5 simpelweg veel groter dan het aanbod. Simpeler gesteld: Sony kan het niet bijbenen.

Zogenaamde scalpers profiteerden vooral de eerste maanden enorm van die schaarste door middels scriptjes en andere software meteen alle beschikbare Playstations op te kopen, om ze vervolgens voor torenhoge bedragen door te verkopen op bijvoorbeeld eBay.

Webwinkels zoals Coolblue verlootten de weinige exemplaren die mondjesmaat binnendruppelden. Die absurde schaarste is gelukkig al een tijdje voorbij, maar ook anno 2022 was het nog allesbehalve vanzelfsprekend dat je een lokale winkel in kon lopen om een Playstation 5 aan te schaffen.

Tiener harkt meer dan miljoen binnen met doorverkopen PS5 (en meer)

Sony heeft fantastisch nieuws

Tot nu. Het is 2023, en het PS5-tekort is eindelijk officieel voorbij. Officieel ja, want dat is wat Sony bekend heeft gemaakt. “Voor iedereen die een PS5 wil, zou het vanaf nu een stuk makkelijker moeten zijn om er één te vinden bij retailers over de hele wereld,” aldus Jim Ryan, gaming-baas bij Sony, op het podium tijdens techbeurs CES.

Dan heeft Ryan het ook over de ‘goedkopere’ Playstation 5 zonder disk drive. Gamers hadden het afgelopen jaar vaak geen keuze: als ze überhaupt een Playstation 5 konden scoren, dan moesten ze vaak kiezen voor het duurdere model. Liever iets dan niks, maar wel zuur als je eigenlijk voor de Digital-versie wilde gaan.

30 miljoen exemplaren

Tijdens de presentatie bedankte Ryan tevens PlayStation-fans voor hun geduld. Ook kon de gaming-baas vol trots melden dat er ondertussen meer dan 30 miljoen exemplaren van de PS5 zijn verkocht, wereldwijd. Het duurt nog even voor de PS4 in zicht komt, want van die console zijn er tot nu toe maar liefst 117 miljoen exemplaren verkocht. De absolute Playstation-koning blijft echter de PS2, waarvan er meer dan 155 miljoen zijn verkocht. Baas boven baas.

Afijn, nu de PS5 beter verkrijgbaar is, zullen ook die verkoopcijfers de lucht in gaan schieten. Toch blijft het een zure situatie, zeker als je een console voor de lange termijn aan wilde schaffen. Minder dan zes jaar na het uitkomen van de PS4 (november 2013) werd al de PS5 aangekondigd.

Als je die timing vergelijkt met de PS5, dan zou dat betekenen dat de ondertussen twee jaar oude console alweer op een derde van zijn tijd in de spotlights zit. Gelukkig is het glas ook halfvol: twee jaar wachten betekent ook dat er ondertussen al veel meer topgames zijn uitgekomen!

Het kan echt: zo speel je PS5-games op je PS4

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.